Regió 7

Una parella de Moià, imputada per alimentar un nadó de dies amb cereals, oli i cacau

La filla, als dos mesos d'edat, va tenir una encefalopatia crítica que li causarà un retard mental

17.10.2015 | 07:28

La fiscalia demana onze anys de presó per als pares d'una nena de Moià que, als dos mesos d'edat, va tenir una encefalopatia molt greu provocada presumptament per la mala alimentació rebuda dels seus progenitors durant les primeres setmanes de vida. La malaltia, segons els informes mèdics, evolucionarà cap a un retard mental greu amb estat vegetatiu.

El judici es farà la setmana que ve a l'Audiència de Barcelona. Segons la fiscalia, els dos acusats, Cheickne D. i Fatoumata D., de nacionalitat de Mali, van desobeir reiteradament els consells dels metges i dels serveis socials de Moià. Amb l'excusa de ser costums del seu lloc d'origen, van subministrar a la nena una alimentació a base de cereals d'arròs, oli, cacau o sal, tot barrejat i triturat amb llet de diversa procedència. Unes substàncies "totalment contraindicades per a un nadó acabat de néixer", segons constata el ministeri fiscal.

Els fets van tenir lloc ara fa tres anys, el 30 de setembre del 2012, dia en què va néixer la filla, que era la petita de tres germans. La nena va néixer de forma prematura a través de cesària, i amb escàs pes, a causa precisament a la mala alimentació que, segons la fiscalia, havia realitzat voluntàriament la seva mare, sense fer cas de les normes que aconsellava l'embaràs.

A més, segons afegeix el fiscal, els pares van desobeir les indicacions dels metges i van sol·licitar l'alta voluntària de l'hospital abans d'hora, tot retornant al seu domicili de Moià. Aquesta falta d'actitud pel que fa a la cura i atenció dels fills dels acusats, que ja havia estat detectada anteriorment, va provocar el seguiment per part dels serveis socials de Moià.

Segons la fiscalia, el pare, Cheickne D., prenia les decisions familiars "de conformitat amb les seves fèrries conviccions i creences culturals i religioses", i la mare, Fatoumata D., "assumia amb coneixement de causa les decisions acordades". Tots dos, diu, "van faltar a les normes més elementals i a les instruccions rebudes pels serveis socials, amb indicació expressa pel que fa a la cura, atenció i alimentació de la menor".

A causa d´aquesta alimentació inadequada, al cap de dos mesos, l´1 de desembre del 2012, la menor va ser diagnosticada d´una greu crisi alimentària per part del CAP de Moià. Per aquest motiu, va ser derivada d´urgència a l´hospital de la Vall d´Hebron de Barcelona, on va ingressar a la UCI sota un quadre de deshidratació hipernatrèmica greu, provocada per l´absència de llet materna en la seva nutrició. Aquesta deshidratació li va causar insuficiència respiratòria, acidosi metabòlica, insuficiència renal, hipotèrmia i depressió neurològica.

La nena va ser donada d´alta el 16 de gener del 2013, amb un diagnòstic d´encefalopatia per trastorn metabòlic. Segons l´informe forense, la deshidratació hipernatrèmica li va provocar una insuficiència de funcions viscerals que va posar en risc la seva vida i que li ha deixat com a seqüeles una encefalopatia (afecció de les seves funcions) que presumiblement evolucionarà a un retard mental greu amb estat vegetatiu.
Arran d´aquests fets, la direcció general d´Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat va declarar el desemparament dels tres menors, que ara té sota la seva custòdia. El fiscal demana per a cadascun dels dos acusats la pena d´onze anys de presó, per un delicte de lesions, i la incomunicació amb els seus fills per un període de dotze anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Imatge de l'accident a l'alçada de Monistrol
Un accident a Monistrol amb tres vehicles implicats torna a col·lapsar la C-55

Un accident a Monistrol amb tres vehicles implicats torna a col·lapsar la C-55

El sinistre ha deixat dues persones ferides i ha causat importants retencions en ambdós sentits....

Detingut un funcionari de Brians i cinc persones més per entrar droga a la presó

Detingut un funcionari de Brians i cinc persones més per entrar droga a la presó

Els acusats, dos dels quals han estat empresonats, introduïen haixix i heroïna al centre...

Trànsit atribueix als Mossos la decisió de no obrir el peatge en l´últim tall de la C-55

Trànsit atribueix als Mossos la decisió de no obrir el peatge en l´últim tall de la C-55

El Govern no aclareix per què onze quilòmetres de cua no van justificar diumenge l'obertura de la...

Detinguda una noia de 19 anys per robar tres mòbils a l´antiga Menfis, a Sant Fruitós

Detinguda una noia de 19 anys per robar tres mòbils a l´antiga Menfis, a Sant Fruitós

Els fets van tenir lloc diumenge a la matinada a l'actual discoteca Villa Martini

Un nadó i una noia de 24 anys, ferits en un accident de trànsit a Manresa

Un nadó i una noia de 24 anys, ferits en un accident de trànsit a Manresa

El xoc, entre dos vehicles, ha tingut lloc aquest dilluns al matí a la rotonda dels Dolors

Els Bombers localitzen quatre joves que s´havien perdut a una via ferrada a Montserrat

Els Bombers localitzen quatre joves que s´havien perdut a una via ferrada a Montserrat

El dispositiu per trobar les noies, totes elles d'entre 25 i 31 anys, va mobilitzar cinc...

El Trànsit
AmpliarAmpliar informació
El Trànsit a la ciutat
AmpliarAmpliar informació
Enllaços recomanats: Premis cinema