Els Mossos d'Esquadra han detingut un vigilant de seguretat de la central tèrmica de Cercs acusat d'haver-hi robat durant més de dos anys gairebé set tones de cable de coure. El treballador, de 36 anys i veí de Berga, va cometre presumptament els fets amb dos homes més, un dels quals, veí de 40 anys de la mateixa ciutat, també ha estat arrestat. Els acusats haurien guanyat 51.000 euros venent el material en deixalleries.

La central, inaugurada el 1971, va deixar de funcionar fa quatre anys i des d'aleshores es troba en desús. L'empresa actualment propietària, Viesgo, encara no ha decidit l'activitat que acollirà en el futur, però hi manté un servei de vigilància les 24 hores del dia.

Els robatoris es van cometre entre el setembre del 2013 i el desembre del 2015. Segons van explicar ahir fonts policials, durant aquest període, l'empresa Viesgo va arribar a presentar dotze denúncies als Mossos d'Esquadra, sis per robatoris amb força, cinc per faltes de danys i un furt.

Durant la investigació, els Mossos van esbrinar que moltes zones per on accedien els lladres no estaven forçades. A més, només s'hi podia arribar utilitzant unes claus, de les quals només en tenien còpia els treballadors de l'edifici.

Aquest fet va portar els investigadors a sospitar que els lladres podien tenir l'ajuda d'algun dels vigilants de seguretat de la central, tenint en compte que la retirada del cablatge requeria molta estona de feina i implicava fer soroll.

Els Mossos van acabar esbrinant que els autors dels robatoris eren tres homes, i que un d'ells era un dels vigilants de seguretat. El treballador, segons les mateixes fonts, ajudava els altres dos a accedir a la central i els indicava els llocs on hi havia el coure que no estava connectat a la xarxa elèctrica.

Els Mossos han pogut determinar que, entre l'any 2013 i el 2015, els acusats van vendre en diverses deixalleries un total de 14.000 quilos de coure. La meitat d'aquest material, 6.685 quilos (gairebé set tones), procedia de la central de Cercs, la qual cosa els ha suposat un benefici de 51.147 euros, segons les mateixes fonts.

Finalment, els Mossos van detenir divendres passat el vigilant i un dels seus còmplices, mentre que l'altre implicat encara no ha pogut ser localitzat. Els dos arrestats, després de passar a disposició del jutjat de guàrdia de Berga, han quedat en llibertat amb càrrecs.