a

mb aquest exemplar, primer de l'any, i amb l'anuari que dóna compte de forma panoràmica de tot l'esdevingut en l'any anterior, donem pas a un 2016 que promet ser decisiu en aspectes determinants del futur tant de Catalunya com d'Espanya. Demà mateix pot ser un dia crucial, quan la CUP decideixi si investeix o no Artur Mas. Al darrere vindrà, en poques setmanes, la solució a la incògnita de si a Madrid es pot constituir govern o hi ha noves eleccions. 2015 ha acabat sent l'any del gran embolic i 2016 hauria de ser l'any de la sortida del laberint, en un sentit o en un altre. Al marge del que pugui passar amb el procés sobiranista i amb el govern de la Generalitat, dos elements que determinaran, naturalment, l'esdevenidor immediat de la Catalunya Central, a les nostres comarques el 2016 pot ser també un any decisiu per a la nostra agenda local.

2015 ha estat l'any del definitiu esclat de la indignació per l'estat de la C-55 i el contrast amb l'autopista. Comencem el 2016 amb unes obres de millora de la seguretat a punt d'acabar-se i amb un document a sobre la taula en què els alcaldes de la comarca exi-geixen solucions definitives i, sobretot, respecte, el respecte que ha faltat quan, una vegada i una altra, s'ha demanat informació clara i voluntat de negociació a la Generalitat i a Autema i els legítims representants dels ciutadans no han trobat ni una cosa ni l'altra. 2016 hauria de ser, com a mínim, l'any en què els responsables del problema l'afrontin amb un to i una actitud que es correspongui amb la insultant realitat que viu la gent.

Un altre tema que hauria de tenir un punt d'inflexió el 2016 és el projecte d'expansió d'ICL, amb la gran pedra a la sabata del runam del Cogulló. La muntanya es troba en una situació contradictòria des del punt de vista legal que cal aclarir. ICL té la clau per resoldre el problema del runam i ha demostrat voluntat de fer-ho. L'empresa ha de concretar més aquesta voluntat, i l'entorn faria sàviament exigint però no posant més traves de les indispensables. El projecte és crucial per al Bages.

Manresa viurà el 2016 una situació política inèdita amb un pacte imminent entre CDC i ERC al govern municipal. Serà l'executiu que provarà la figura del comissionat especial per al nucli antic com a nova fórmula per aturar-ne la degradació, i que tindrà a les mans el 2016 la possibilitat de captar per a la ciutat una part substancial dels nous estudis de Medicina de la UVic-UCC.

Un altre govern municipal, el de Berga, liderat per la CUP amb una minoria esquàlida, viurà el seu primer mandat amb pressupost propi i s'enfrontarà, per tant, a la prova definitiva de la seva viabilitat.

Finalment, 2016 és l'any de la gran esperança de la recuperació econòmica. Aquest Nadal ha demostrat que, tot i que les ferides de la crisi són presents i profundes, un sector de la societat torna a bategar amb ànim. De la força d'aquest batec incert en dependrà, en bona part, el resultat de l'any que comencem.