El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, va augurar ahir que el procés independentista de Catalunya és "imparable", amb una "dosi important d'irreversibilitat" i que disposa d'una "salut bastant envejable", i va proposar importar un pla "similar" per al País Basc.

En una roda de premsa al Parlament de Catalunya, després de mantenir reunions a porta tancada amb diputats catalans favorables al dret a decidir ?-de la CUP i de Junts pel Sí-, Otegi va destacar les "relacions històriques" entre les forces independentistes dels dos territoris: "ens retroalimentem cadascú des del seu procés, perquè estem buscant els mateixos objectius".

Al començament de la seva intervenció davant la premsa, el dirigent abertzale va expressar el seu "agraïment personal" per haver sentit durant els seus sis anys i mig d'empresonament "tota la solidaritat i l'escalfor política i humana de la societat catalana".

A més a més, va dir sentir-se en "deute polític" amb Catalunya per haver posat en marxa un "procés exemplar, democràtic i pacífic" que en aquests moments està trencant les "costures" de l'Estat espanyol.

Una altra de les lliçons, segons el parer del secretari general de Sortu, és que a Catalunya les diferents forces sobiranistes s'han adonat que "no és possible democratitzar l'Estat espanyol" per tal d'aconseguir que reconegui i respecti els sentiments nacionals de catalans i bascos.

Sense arribar a esmentar d'una forma explícita Podem, Otegi va afirmar que no veu possible que les forces estatals que estan a favor de la celebració del referèndum sobre la independència de Catalunya aconsegueixin una majoria prou gran per poder desbloquejar el conflicte, encara que es va mostrar disposat a "coadjuvar" aquestes forces.

Si es "demostra" que el referèndum d'autodeterminació autoritzat per l'Estat no és possible, Otegi va demanar que aquestes forces estatals se "sumin" als "processos constituents" de l'independentisme a Catalunya i al País Basc, perquè aquests processos poden ajudar a aconseguir una "democratització" de l'Estat espanyol.

Jornada completa

El líder de l'esquerra abertzale va ser rebut per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, així com per representants del grup parlamentari de Junts pel Sí i de la CUP i per diputats de la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació de la cambra catalana.

El secretari de Sortu també va puntualitzar que no va fer "gestions" per celebrar una trobada amb el President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, atesa la polèmica suscitada arran de la seva visita al Parlament, ja que una reunió així podria portar "problemes" al President.

Visita de les víctimes

En paral·lel a la visita d'Otegi a la cambra catalana, Ciutadans i el Partit Popular, que es van mostrar molt crítics amb aquesta visita, es van reunir ahir al Parlament de Catalunya amb la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, María del Mar Blanco, i el president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, José Antonio Vargas.

Després de la reunió amb PPC i C's, tant Blanco com Vargas van criticar que una institució democràtica com és el Parlament català doni "veu als botxins" i a un "terrorista", que, segons van assegurar les víctimes, continua sense condemnar els assassinats comesos per ETA.

Finalment, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, i també el president del Partit Popular al Parlament català, Xavier García Albiol, van reivindicar en roda de premsa conjunta al mateix Parlament la "dignitat" de les víctimes del terrorisme davant la visita d'Otegi.