Ja ho va dir Carme Forcadell des de l'angle de la V: «president, posi les urnes». I per posar-les s'han de tenir. De manera que Puigdemont i Junqueras han dit a la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que compri vuit mil urnes de metacrilat. Una urna per cada 930 habitants de Catalunya.

Tothom ha entès que eren per al referèndum d'autodeterminació, que el Govern vol convocar tant si plouen impugnacions com si pedreguen inhabilitacions. Però la compra es justificarà per la seva utilització en processos electorals i participatius en general. La qual cosa no garanteix que el govern central no mobilitzi l'advocacia de l'estat, la fiscalia i el Tribunal Constitucional, davant la sospita que s'incompleixen les sentències que declaren il·lícit, il·legal i àdhuc pecaminós el procés sobiranista.

El Govern podrà dir, en el seu descàr-rec, que necessita les urnes per a esdeveniments de la seva competència, com ara les eleccions autonòmiques. El tribunal de torn haurà de decidir si absol perquè el raonament és impecable, o condemna per atribució de males intencions. Es pot condemnar una acció legal perquè s'atribueixen males intencions a qui la comet? Aquest és un dilema per a juristes; ja s'ho discutiran. El cert és que la Generalitat no té urnes pròpies per posar-les quan li toca, que per llei vigent és quan es renova la composició del Parlament de Catalu-nya. Des del 1980 fa servir les que són propietat de l'estat i que s'utilitzen a les altres eleccions: generals, municipals, europees...

Per a la consulta del 9-N, el Govern Mas va encarregar les famoses urnes de cartró per no haver de demanar les de l'estat. La jornada va ser una festa, però aquelles capses no donaven la imatge més seriosa possible. Les urnes de cartró són habituals al tercer món, però al primer món són més freqüents la fusta, el metall, el vidre (en reculada), el plàstic i el metacrilat, que és sinònim de transparència.

Un país de primera ha de tenir les seves pròpies urnes, ben transparents. Si no serveixen per al referèndum, s'hi podran fer eleccions autonòmiques fins que es gastin. Entremig es podran llogar per a altres comicis, com els de la presidència del Barça o les primàries dels partits. Però caldrà esprémer-ne l'ús mentre serveixin, perquè aviat tots votarem telemàticament. (Llavors el Gran Germà sabrà què hem votat cadascú, i ho incorporarà al nostre perfil de bombardeig publicitari, però aquest és un altre debat).