L´escriptor Josep Tomàs Cabot diu que «al manresà Joan Vilanova no li sabia greu ser poc conegut ni tenir pocs admiradors a fora de Manresa. En tenia prou amb els companys d´aquí, la història i les tradicions locals, els costums més casolans i el paisatge urbà i rural de la seva comarca». Ho explica en un del textos que formen part del llibre «Joan Vilanova Roset. Dibuixos», una obra de gran format que, en una edició molt acurada, vol retre homenatge a un dels grans artistes de la Manresa del segle XX. Però no només això. També busca donar-lo a conèixer al gran públic de fora de Manresa i comarca i situar-lo, per als profans, al costat de noms com Junceda, Serra Massana i Batllori. El llibre, pensat per commemorar el centenari del naixement del dibuixant manresà, celebrat a la ciutat al llarg d´aquest any, es presentarà el dia 19, a les 8 del vespre, a l´auditori de Fundació Caixa Manresa.

Darrere un llibre amb edició de luxe, de 250 pàgines, hi ha quatre noms. Els dels seus curadors, que, en el darrer any i mig, han anat buscant, remenant i restaurant obra de Vilanova. Josep Guardiola, Jaume Pons, Pere Puig i Joan Vilanova Lleonart, fill del desaparegut dibuixant, cadascun amb la seva pròpia visió de Vilanova, han impulsat la publicació d´un llibre que defineixen com «la clau de volta» de l´artista. Especialment per un motiu: «és la millor obra, la més complexa i la més completa». Per apuntar l´argument, Vilanova fill esgrimeix una raó: «es podran veure dibuixos que fins ara mai no havien estat publicats, i tots, els desconeguts i els coneguts, de mida gran». El Vilanova de sempre -el mestre del costumisme, de les estampes manresanes- i el Vilanova de portes endins -l´artista més fosc i bigarrat, amb obres com «Les borratxes», «La lavativa» i «Caçant la guatlla». En total, 201 reproduccions, 50 de les quals inèdites, 101 d´àmpliament reproduïdes i 50 de poc conegudes. En color, 22, i en blanc i negre, 179.

Del llibre se´n farà un tiratge de prop d´un miler d´exemplars, que es podran adquirir a 40 euros l´exemplar: «un preu assequible perquè tothom el pugui adquirir», explica Guardiola. A partir de divendres, el llibre es podrà trobar a les llibreries manresanes, i la intenció dels seus autors és que l´abril, per Sant Jordi, el volum sigui a les prestatgeries de les llibreries d´arreu del país: «el seu dibuix és universal, les seves estampes costumistes no entenen en geografia», explica Pere Puig, que xifra en més de 1.500 dibuixos la producció total de Vilanova: «no tenia mai un no per als companys de feina, a l´Anònima, per als amics... Un recordatori per a un bateig, per a un casament...».

Vilanova va ser prolífic, i la seva generositat ha estat àmpliament difosa, amb les nadales com a exemple i la mateixa «Auca de la Llum», una obra, diu Guardiola, tot sovint reproduïda «sense ni tan sols reconèixer-ne l´autoria». Com diu Pons, «eren uns altres temps». Ara, diuen els curadors, es tracta de posar Vilanova al lloc que sempre ha ocupat. I mirar-lo d´una altra manera. La trajectòria del dibuixant s´ha repartit en el llibre a través de temàtiques enteses, diu Pere Puig, «com un fil conductor» en l´obra del dibuixant: els primers anys «1930-1948»; «La guera civil»; «La religió»; «La Misteriosa Llum»; «Costumisme»; «Festes»; «Nadales», i «Notes d´humor».