El cantautor de Xàtiva Raimon actuarà aquest dissabte al vespre al teatre Kursaal de Manresa en un concert que promet ser tot un recorregut per la seva llarga trajectòria sobre els escenaris. L'intèrpret valencià, que el desembre que ve complirà 75 anys, torna a la capital del Bages amb un recital en el que, a banda dels seus temes més coneguts, també en sonaran d'altres de composició més recent, així com els poemes musicats d'autors com Ausiàs March, Roís de Corella, Jaume Roig i contemporanis com Salvador Espriu.

Abans de la seva actuació a Manresa, però, l'autor de 'Diguem no' ha destacat en una entrevista la seva complexa relació amb el seu País Valencià natal i, més concretament, amb la seva localitat, que en breu li retrà un homenatge. 'M´agrada cantar a València. He tingut obstacles i dificultats per fer la meva feina al País Valencià. On ha manat el PP, també a les Balears, m´ho han posat molt difícil. Hi ha una mania especial en contra i no veig el perquè. He fet aquí [a Catalunya] recitals que he plantejat allà i ni m´han contestat', explica el cantant.

Seguint amb el seu to habitual, Raimon també s'ha mostrat crític amb la situació política actual i ha rebutjat sentir-se identificat amb cap concepte de pàtria. 'Com la idea de nació, és una d´aquestes coses difícilment classificables. Nació és un concepte sociològic que fluctua. Hi ha un fet de voluntat que és important, quan molta gent vol ser, ho és. Es podrà traduir en Estat o en alguna cosa cultural. La idea de pàtria ens esgarrifa per la formació en la dictadura. Però si hagués de dir alguna pàtria, alguna cosa que pogués assemblar-se a una pàtria sana, seria la meva llengua', ha asseverat.

Finalment, el de Xàtiva també s'ha manifestat sobre el pas del temps, un fet, explica, ab el que cada cop hi està més familiaritzat: 'és el fatum dels llatins. La meva mare em va parir als 47 anys i potser perquè he vist envellir aviat els meus tinc aquesta sensibilitat', explica. Per aquest motiu, el cantant no obre la porta a una jubilació imminent, tot i que als seus quasi 75 anys assegura que no es veu 'cantant fins als 82'.