Segueix-nos a les xarxes socials:

Torra rebutja la proposta «autonomista» de Sánchez i només admet l'autodeterminació

El president de l'Executiu espanyol proposa una votació sobre una reforma per dotar Catalunya de més autogovern

Milers de persones coronen 18 cims per reclamar la llibertat dels presos

11

El president de la Generalitat, Quim Torra, va rebutjar ahir la proposta «autonomista» del president espanyol, Pedro Sánchez, i va reiterar que l'«únic» que podria fer canviar els resultats de l'1-O és «un nou referèndum».

«L'etapa dels estatuts no és una etapa passada, sinó passadíssima», va dir. En declaracions a la premsa des del cim del Puigsacalm, on va pujar en record dels presos i exiliats acompanyat d'unes 1.300 persones, Torra va demanar continuar les mobilitzacions, especialment en previsió de la sentència contra els polítics que són a la presó.

El president va fer una crida a recuperar i mantenir l'«esperit de l'1-O» i la «força del 3-O» per fer front a la sentència, i va destacar que amb la mobilització d'ahir s'«ha fet el primer cim».

Torra va recordar que «els catalans vam votar en un referèndum d'autodeterminació l'1-O i vam declarar políticament la independència el 27 d'octubre», i va avisar que l'«únic que pot bescanviar aquesta situació és un referèndum pactat i acordat».

Torra va fer aquestes declaracions després que diversos mitjans apuntessin que el president espanyol, Pedro Sánchez, té un pla en tres fases per a Catalunya que inclou una votació, però només per a més autogovern, no per a la independència.

El pla de Sánchez

El president espanyol té un pla en «tres fases» per a Catalunya que acaba amb una votació per a més autogovern, segons van publicar ahir El Periódico i La Vanguardia, que van fer una crònica de les converses informals que Sánchez va mantenir amb la premsa a Madrid durant les celebracions del 12-O.

El pla preveu una primera fase per calmar les tensions amb la Generalitat, de «normalització i distensió», en la qual estaríem actualment i que se centra en les relacions bilaterals i l'assoliment d'acords pràctics en temes com els pressupostos.

En la segona fase, segons aquests rotatius, Sánchez faria la seva proposta «política» a Catalunya i, finalment, en la tercera, accediria a una «votació» sobre la reforma, però centrada en un augment d'autogovern i en cap cas en l'autodeterminació.

Pedro Sánchez també va explicar que preveu presentar un projecte de pressupostos «a final de novembre o principi de desembre» i que, amb el text ja redactat, iniciarà les negociacions amb la resta de forces polítiques per aprovar-los.

D'altra banda, segons van publicar La Vanguardia i El Periódico, a la Moncloa «no va agradar» la reprovació al rei Felip VI votada pel Parlament de Catalunya i, tot i que Sánchez està estudiant donar-hi una resposta jurídica, també va admetre que es tracta d'un document «declaratiu» sense efectes.

Prem per veure més contingut per a tu