El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, va anunciar ahir una partida de 97 milions d'euros més destinada a mesures a curt termini per reduir la sobrecàrrega en l'atenció primària, que permetria contractar 201 metges més, cobrir les baixes, millorar les condicions laborals i reduir la burocratització amb la finalitat de «donar poder» als professionals.

En roda de premsa d'última hora sobre l'atenció primària, el director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, va afirmar que continuaven les negociacions amb Metges de Catalunya amb motiu de la vaga aquesta setmana, sobre les quals va dir que acosten posicions però que discrepen en el model, el que no és habitual en les vagues.

La secretària de Salut, Laura Pelay, va afirmar que estan determinats a trobar solucions al que veu com a reptes «titànics» heretats de les retallades durant la crisi, que van deixar el sector infrafinançat. Difereixen amb el sindicat en què aquest demana limitar les visites a 27 diàries, el que, segons Comella, qüestiona l'actual model i l'accessibilitat, i davant d'això proposa calcular una «càrrega ideal» per demanar als metges que, quan tinguin visites per sobre d'aquesta càrrega, puguin triar entre fer-les -fins al 15% més- en hores extres remunerades, o que les faci un company. Avui hi haurà un acord de model perquè es pugui ampliar aquesta quota de «càrrega ideal» el 10-15% més, i per calcular-la es tindrà en compte l'indicador socioeconòmic, l'edat de la població i la càrrega de morbiditat -nombre de malalties que pugui tenir la població i la seva complexitat-, i anirà de 870 a més de 2.000 pacients per professional. Comella va afirmar que han detectat la necessitat de prendre mesures a curt, mitjà i llarg termini per recuperar «confiança» i prestigi dels professionals de primària, que s'iniciaran amb mitjanes a curt termini, com la de contractar almenys 201 metges de família en els pròxims mesos -extracomunitaris i jubilats als quals es proposarà fer algunes hores-, el que serien 14 milions d'euros.

Per a la resta d'especialitats es faran estudis de càrregues, mentre que han vist la necessitat de cobrir els períodes de baixes, vacances i permisos, per al que duplicaran els 11 milions d'euros anuals actuals i se n'hi dedicaran vint-i-dos.