El Govern va esgrimir ahir les xifres positives per assegurar que Catalunya ha aconseguit «doblegar la corba» de la segona onada de la pandèmia, el que no va evitar les crítiques de tota l'oposició per la gestió d'una Generalitat que, en tot cas, farà una desescalada «lenta» de les restriccions.

El vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, i els consellers Miquel Sàmper (Interior) i Alba Vergés (Salut) van comparèixer davant del ple del Parlament per informar de les últimes mesures adoptades per la Generalitat per fer front a la segona onada de contagis de la covid-19 a Catalunya.

Aragonès va posar de manifest que les dades sanitàries mostren que les mesures, «malgrat ser dures, donen els seus fruits» i s'ha «superat el pitjor de la segona onada en termes sanitaris», el que permetrà dilluns una «progressiva flexibilització» de les restriccions de les últimes setmanes. «Necessitem tancar els últims serrells, però aquesta flexibilització serà més lenta del que tots voldríem», va dir Aragonès, que per evitar «passos en fals» va apostar per «avançar a poc a poc». Aquesta tesi la va compartir la consellera de Salut, que va celebrar que Catalunya hagi «aconseguit doblegar la corba»: «Hem pres mesures dures per a tota la societat, per aturar la segona onada i doblegar la corba. I ho hem fet, l'hem doblegat. Hem actuat i amb l'esforç de tots estem en aquesta situació molt millor de la de fa un mes». Però tot i haver evitat «mesures dràstiques», com el confinament total, i estar en una situació «òptima», Vergés va avançar que la situació «ens exigirà durant molt temps», i per això s'ha «millorat» el sistema de rastreig, amb «més de 2.800 professionals participant en el circuit de rastreig».

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va destacar el «compliment generalitzat» de les restriccions «molt dures, complicades i pesades» per part de la ciutadania, la qual cosa permetrà una «obertura progressiva» de l'activitat perquè «és necessari actuar amb prudència i cal anar a poc a poc».

Però els membres del Govern van rebre dures crítiques de l'oposició, en un matí amb noves tensions entre JxCat i ERC després de la picabaralla pel col·lapse a la web per a ajuts a autònoms. El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va demanar al Govern que es deixi de batalles internes entre socis i segueixi l'exemple de comunitats com Madrid. Tot i que des del PSC-Units, el seu president, Miquel Iceta, va estendre la mà al Govern «per al que calgui», també li va reclamar que «augmenti el nivell d'autoexigència» després dels últims «desgavells» viscuts. La presidenta de Catalunya a Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va exigir «mesures clares» per a la reobertura. Una línia similar va ser la del diputat de la CUP Carles Riera, que va retreure a JxCat i ERC les seves «pugnes» dins del Govern.