Regió7

Regió7

Els productors de vi del Bages volen tenir més pes fora de la comarca

Els elaboradors participen en la 27a edició de la Festa de la Verema d’Artés com una oportunitat per donar-se a conèixer entre visitants locals i forasters

28

La Festa de la Verema 2022, en imatges Laura Serrat

La Festa de la Verema del Bages, a Artés, va arribar aquest cap de setmana a la seva 27a edició revalidant el seu poder de convocatòria i consolidant-se com una de les cites més importants per a la projecció dels vins de la comarca.  Els productors participants en el certamen assenyalaven que, en els darrers anys, la Denominació d’Origen (DO) Pla de Bages ha guanyat visibilitat arreu de Catalunya, però destacaven que encara queda camí per recórrer a l’hora de posicionar-se com una referència dins del sector vitivinícola. 

D’aquesta forma el certamen va ser una oportunitat per donar a conèixer les diferents referències de vins de la comarca entre els visitants locals i forasters que van passar per l’epicentre de la festa, la plaça Major d’Artés, on es van reunir fins a dinou elaboradors. De fet, aquesta xifra és la més alta de les últimes edicions, tenint en compte que, en els últims anys, s’han incorporat nous projectes vitivinícoles. En aquest sentit, els productors consultats valoraven en positiu el creixement del sector, però insistien en la necessitat de continuar «picant pedra» per guanyar presència en els comerços i les cartes dels restaurants de la comarca i l’exterior.

Un dels productors que parlava sobre la importància de tenir més pes en altres punts del territori era Josep Maria Claret, de Collbaix Celler el Molí, que posava de manifest que «els nostres vins encara són força desconeguts fora de la comarca». En aquest sentit, insistia en la possibilitat de participar en fires d’arreu del territori «per tal d’aconseguir fer-nos un lloc dins el mercat català i, fins i tot, internacional». 

En la mateixa línia, el propietari del celler Sanmartí de Sallent, Joan Sanmartí, remarcava que «la DO del Bages és petita, en relació amb altres regions vitivinícoles catalanes, que tenen més capacitat per impulsar campanyes de promoció». Tot i això, ressaltava que un dels avantatges «de ser menys coneguts és que la gent se sorprèn per la qualitat dels nostres vins, sovint veremats a mà amb una cura personalitzada de la vinya». Precisament la responsable d’enoturisme del celler Abadal, Marta Membrives, comentava que «cada vegada tenim més visitants interessats per conèixer la cultura vitivinícola familiar que impregna la majoria dels nostres cellers, que tots tenen vinya pròpia». 

L’interès per descobrir els vins de la DO Pla de Bages es va traduir al llarg del cap de setmana en una àmplia participació en el ventall d’activitats que van omplir el nucli antic d’Artés, amb actuacions musicals, demostració d’oficis artesans o activitats per a tota la família, com ara l’aixafada de raïm popular, que es va recuperar després d’un parèntesi de dos anys, amb bona resposta del públic. Les propostes que van generar més atracció, però, van ser els tastos guiats de vins, amb diferents temàtiques i maridatges al llarg del cap de setmana. A més, enguany també es va incorporar el tast tècnic, una proposta adreçada al públic professional que va permetre provar una selecció més variada de referències vitivinícoles del pla de Bages. 

Entre els centenars de visitants que van acudir a la cita, per a alguns era la primera vegada que participaven en el certamen, com ara Mònica Rodríguez i Sergi Fernández, procedents de Sabadell, que van valorar en positiu l’experiència i van assegurar que l’any vinent tornarien a participar a l’esdeveniment. D’altra banda, també hi havia persones que repetien, com Manel Ruiz i Pilar Remon, de Tona, uns aficionats del món del vi que mai es perden la cita bagenca «per descobrir més varietats d’una DO que sempre aposta per la qualitat i de la qual sempre intentem tenir reserves de vi al rebost de casa». 

Compartir l'article

stats