Després de l'aigua i la neu del cap de setmana, dilluns va arribar el fred sever. Ahir, el descens dels termòmetres va portar la primera gran glaçada a la Catalunya Central i a les comarques situades al nord, com la Cerdanya i l'Alt Urgell. L'obertura de clarianes va fer baixar dràsticament les temperatures mínimes, però, al mateix temps, la presència del sol va fer que durant bona part del dia les màximes pugessin respecte de dilluns per la major insolació. I també hi va haver menys vent, amb la qual cosa la sensació de fred també va ser molt menor.

El registre més baix de temperatura va tenir lloc a les estacions de la Cerdanya, tant la de Das com la de Puigcerdà. El termòmetre es va apropar als registres més baixos d'un mes d'octubre en la dar-rera dècada (el 30 d'octubre del 2012), però no els van superar.

En el conjunt del país, o de les 141 estacions del Servei de Meteorologia de Catalunya, sí que es va batre uns quants rècords. En vuit estacions els registres van ser inferiors als de l'octubre del 2012. Al Bages, a Castellnou, el registre va ser de -0,5 ºC, quan el rècord estava en -0,3; i a Montserrat-Sant Dimes, la temperatura mínima del dia va ser de -0,4 graus. A Lladurs, al Solsonès, també va batre el seu rècord amb -2,8 ºC.