BERGUEDÀ

Els feligresos de Montmajor obren amb el bisbe un museu etnològic fet entre tots

Impulsat pel rector, Josep Maria Armesto, la parròquia va aprofitar la festivitat per obrir les portes del que serà a partir d´ara el Museu Etnològic Parroquial de Montmajor, un recull d´eines de casa i el camp que radiografien els costums i la forma de vida de la societat durant els últims segles. A la jornada hi va assistir el bisbe de Solsona, Jaume Tresserra, que va beneir el museu i un monument d´Eudald Reig que representa sant Sadurní.

La festa es va iniciar a les dotze del migdia amb la celebració eucarística presidida pel mateix bisbe. En acabat, després de cantar els goigs al sant padró, el rector i el bisbe van entregar uns diplomes a les famílies que han col·laborat amb la parròquia. Armesto va agrair al bisbe haver-lo destinat a Montmajor, i als veïns, el suport que li han ofert durant els dos anys que fa que és a la població. Entregats els reconeixements, pastors i feligresos van sortir a l´era del conjunt religiós per tal que Traserra beneís l´escultura que a partir d´ara dóna la benvinguda als visitants. Es tracta d´una imatge plana de metall que s´aixeca uns tres metres com una silueta damunt un pedrís que delimita l´espai de l´era i un pati frontal.

A continuació, tots van passar a les dependències parroquials on s´ha habilitat el museu etnogràfic. Enmig de la festa, el rector va confessar que se sentia «molt content perquè he tingut molta ajuda i col·laboració. Jo no tinc cap mèrit, perquè tan sols he fet de coordinador». El museu es podrà visitar qualsevol dia de la setmana a hores convigudes, per a la qual cosa tan sols cal trucar a la parròquia. Armesto va explicar que per recollir els centenars d´eines que formen el museu hi ha dedicat prop d´un any i mig i va anunciar que la «joia» del museu és una col·lecció de dues-centes destrals. Tot i això, Armesto va avisar que l´espai «no té cap pretensió, no té cap importància, simplement anar recollint tot allò que els nostes avantpassats utilitzaven al camp i a casa». Hi va afegir que, gràcies al museu, es podran recordar els objectes exposats, ja que en molts casos són eines que ja no es fan.

Prem per veure més contingut per a tu