Solsonès

La Generalitat inicia el procés per agregar les masies de Lloberola i Llanera a Llobera

La mateixa comissió també sol·licitarà els informes previs de la direcció general d´Urbanisme, dels Consells Comarcals de la Segarra i el Solsonès, i de la Diputació de Lleida per tal de poder formular una resposta de l´expedient de la comissió. Durant el període, d´aproximadament un mes, les entitats esmentades, els ajuntaments de Torà i Biosca (en contra de la segregació de l´espai, d´uns 25 quilòmetres quadrats) i els veïns afectats podran donar el seu parer sobre la proposta i presentar les al·legacions corresponents.

A partir de la informació rebuda, segons ha explicat a aquest diari el director general d´Administració Local del departament de Governació, Carles Bassaganya, la comissió «decidirà si es corregeix o no la disfunció». Bassaganya assegura que s´entén que «hi ha fets objectius per corregir la disfuncionalitat territorial».

L´annexió de diverses masies de Lloberola i de Llanera, que actualment formen part de Biosca i de Torà, respectivament, és una rei-vindicació històrica de la majoria dels veïns afectats (uns 25). Les masies es troben aïllades de les capitals dels municipis als quals pertanyen per accidents geogràfics i tenen l´accés des del municipi de Llobera.

A més, comparteixen amb aquest darrer municipi la pertinença a l´altiplà solsonès, el poblament disseminat i la idosincràcia. La seva deficient comunicació amb la resta del municipi comporta dèficits en la prestació de serveis municipals, que són assumits pel municipi de Llobera.

L´1 de desembre del 2006 diversos veïns de masies del sector nord de l'antic municipi de Llanera, avui terme municipal de Torà, i de l´extrem nord-est de Lloberola, avui terme de Biosca, van presentar davant els ajuntaments respectius una sol·licitud d´inici d´expedient d´alteració parcial de termes municipals a fi i efecte d´agregar-se al municipi de Llobera, amb qui comparteixen veïnatge administratiu.

Aquesta sol·licitud reitera la formulació plantejada pels mateixos veïns l´any 1990 i que no va prosperar, atès que la normativa vigent en aquella data impossibilitava al Govern de la Generalitat la resolució de les alteracions de termes entre municipis de comarques diferents.

Prem per veure més contingut per a tu