El ple municipal de Sallent va aprovar inicialment, però sense consens -ERC, CUP i ICV hi van votar en contra-, el document que ha de marcar les directrius urbanístiques del municipi els propers 12 anys i que, com a aspecte que ha generat més distanciament entre les cinc formacions, programa una reserva de sòl que permetria doblar el volum de l’actual runam del Cogulló.

El resultat final d’un plenari amb tres hores de debat es podria resumir en dues exposicions. Per al representant del PSC, que és qui va decantar la balança, el POUM «podria ser molt millor, però aprovar-lo és un punt de partida que permet marcar les regles de joc» urbanístiques, segons va argumentar en el darrer torn de paraula. Per a la resta de grups de l’oposició, és un document que CiU ha elaborat amb pressa i no pensant en les necessitats urbanístiques del municipi, sinó empès «per la necessitat de donar solució a dues urgències» que l’Ajuntament i la Generalitat «tenen damunt la taula»: l’abocament de residus de les mines de potassa i la problemàtica, agreujada des d’ahir (vegeu pàgines 2 i 3), del barri de l’Estació.

Tot i que els arguments a favor i en contra del nou pla que van esgrimir govern i oposició es van moure en diferents fronts, el debat va evidenciar que la previsió sobre la muntanya de residus era el factor que en major grau decantava la balança. En aquest joc d’equilibris, ERC i CUP, els més categòrics en el rebuig a una ampliació del runam, veuen en el nou pla general la voluntat del govern local i de la Generalitat (la comissió d’Urbanisme és la que ha d’aprovar en darrera instància el document) de «donar carta blanca», en paraules de la cap de llista republicana, Mirella Cortès, a Iberpotash per continuar amb els abocaments. Cortès va parlar d’un pla general «d’interessos» i en què «es vol donar cobertura legal a la major agressió ecològica de Catalunya», en referència al runam salí.

Per contra, CiU i PSC es van alinear en la posició que el que ha de permetre el nou pla urbanístic és el primer pas imprescindible per posar ordre al runam i «marcar les exigències» a Iberpotash, segons la regidora d’Urbanisme, Empar Arenas, perquè «aquests abocaments es facin sota les directrius que marqui la llicència mediambiental».Tal com ja va informar Regió7 (vegeu edició de dilluns passat), el nou pla actualitza l’àrea del runam d’acord amb la llicència atorgada el 24 de juliol del 2007 pel conseller de Medi Ambient per ampliar el runam el 35% i, a més, s’hi afegeix una àrea a ponent, a la zona dels plans de Ridor. L’argumentació del govern és que orientant un hipotètic creixement cap a aquesta àrea, el que es pretén és buscar un espai on l’explotació es pugui mantenir i el residu es pugui dipositar en una zona impermeabilitzada. D’aquesta manera se suprimiria el sector del torrent Mas de les Coves, de difícil impermeabilització, com a àmbit d’abocament.

L’oposició reclama un pla d’equipaments

ERC, CUP i ICV van coincidir a exposar entre els arguments del seu vot en contra al nou pla general de Sallent el fet que aquest document marqui sobre el plànol els espais que passaran a ser considerats zones per a equipaments, sense que l’equip de govern n’hagi elaborat fins ara un pla específic.Anna Gabriel, regidora de la CUP, va qüestionar a CiU com poden marcar els espais per a equipaments en el POUM «si no hi ha cap pla on es determinin les necessitats que té Sallent en aquest àmbit». El regidor socialista, en canvi, va defensar que aquest pla es pot elaborar amb posterioritat a l’aprovació inicial del document urbanístic.

A més a més, ERC, CUP i ICV també van retreure que el procés seguit per CiU fins a portar el pla general a aprovació inicial havia estat mancat de participació ciutadana i d’una informació pública completa, i que en les reunions de la comissió de seguiment -formada pels grups polítics- «mai no es va aixecar cap acta, amb la qual cosa no queda cap constància de les aportacions que fèiem des de l’oposició», segons va denunciar José Antonio Hinojosa, regidor d’ICV.