bages

La reparació de l´esllavissada de Montserrat valdrà el triple que la del 2007 al mateix lloc

Aquesta xifra, encara estimativa, suposarà una inversió tres vegades superior a la que es va realitzar a la mateixa zona, la paret dels Degotalls, quan a principi del 2007 ja es va haver de refer dels efectes d’una primera gran esllavissada.

La valoració la va fer ahir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, en la reunió que va mantenir amb el President de la Generalitat, José Montilla; el vicepresident, Josep Lluís Carod-Rovira; i el conseller d’Interior, Joan Saura, per fer balanç dels efectes del temporal de pluja, vent i neu que va afectar Catalunya des del 26 de desembre.

Fonts de la conselleria van concretar que l’alt cost d’aquesta intervenció, respecte a la que es va realitzar a la mateixa zona encara no fa dos anys, es deu principalment que el volum de l’esllavissada i l’àrea d’afectació són molt superiors i que tant els treballs de restitució com els d’aplicació de mesures de seguretat seran també més importants, amb la reposició de xarxes protectores que han quedat destrossades i la instal·lació de noves.

El 2007, el Govern va invertir prop de 600.000 euros per refer l’esllavissada que hi va tenir lloc a principi de gener d’aquell any. En aquella ocasió, la intervenció va consistir a inspeccionar sobre el terreny l’àrea sensible per identificar tots els blocs de roca inestables i fer-ne caure un volum de 275 metres cúbics i unes 670 tones de pes, mitjançant gats hidràulics i voladures.

Posteriorment, es va instal·lar en el talús que queda situat entre la carretera i la via del cremallera una línia protectora de 114 metres de longitud, el que es coneix com a barrera dinàmica, pensada per amortir l’impacte de roques de fins a 10 metres cúbics. També, com caldrà fer ara, es van fer reparacions a la via del cremallera, ja que en van quedar malmesos un tram de catenària i murs de protecció. A més, després d’aquell primer despreniment de gran magnitud, el Patronat de Montserrat va eliminar una vuitantena de places de pàrquing que hi havia en el sector on llavors i ara han anat a parat les tones de roques caigudes.

D’altra banda, el conseller Joaquim Nadal va insistir ahir en el fet que la intensitat de les pluges i el mal temps impedeix de moment l’inici de les tasques de de-senrunament de la paret, que es faran especialment dificultoses fins que les condicions meteorològiques no canviïn.

Fins que aquesta primera fase dels treballs no estigui finalitzada i la paret no estigui consolidada, no es podrà procedir a netejar les carreteres d’accés. «Aquest és el motiu pel qual hem dit que probablement durant dues setmanes no serà possible accedir en cotxe a la muntanya de Montserrat», va reiterar Nadal. Mentre no quedin netes les carreteres, tampoc no començaran els treballs de reparació de la catenària afectada del tren cremallera.

Prem per veure més contingut per a tu