Segueix-nos a les xarxes socials:

Quantes fotografies hi ha en aquesta panoràmica de la Bonavista?

Joaquim i Montserrat Vert donen una visió diferent de Manresa construint composicions fotogràfiques que seran visibles en una exposició

Aquesta bonica imatge general de la plaça Bonavista, la Carretera de Vic, el Passeig i la Carretera de Santpedor està a punt de passar a la història per la remodelació que ha engegat l'Ajuntament de Manresa.

La panoràmica va necessitar de cinc instantànies i de tres vistes del fotògraf. No és la única composició que Vert ha fet de la ciutat. A partir del dia 21 d'abril una exposició mostrarà tota la seva obra.

La nissaga de fotògrafs Vert celebra 85 anys amb una mostra d´imatges panoràmiques

No és fàcil arribar als 85 anys, però si s´hi arriba s´ha de celebrar. És el que faran Joaquim Vert i Bonvehí i Montserrat Vert i Bover, pare i filla, segona i tercera generació de Fotografia Vert, fundada a Manresa l´any 1932 per Joan Vert i Vila al carrer Gingoler. Els Vert, des del 1986 al carrer Sobrerroca, 19, bufaran espelmes amb una exposició oberta a la ciutat, titulada «Manresa Segle XXI Visió Digital», que s´inaugurarà el 21 d´abril (20 h) a la Casa Lluvià i que inclourà 85 fotografies panoràmiques, majoritàriament en 180 graus, de 85 indrets de la capital del Bages: des de la pista del Nou Congost, passant per la rotonda de l´Abat Oliva i la Font del Gat, o el Convent de Santa Clara. Postals -algunes d´elles publicades els darrers anys en aquest diari- que aporten «una altra mirada sobre la ciutat», subratlla Joaquim Vert.

La tradició de fer postals és inherent a la família Vert. Joan Vert ja la va començar el 1940 amb una primera tongada de fotografies del 1935, just abans de la guerra civil. Entre el 1944 i el 1957 va editar al voltant de 12 sèries de la ciutat, i el 1966 en va iniciar una altra a color que Joaquim Vert va continuar. No eren només de Manresa sinó que es van ampliar a pobles i ciutats del país i, especialment, a Montserrat. En aquest context, però ara en digital, i al principi com un «experiment», diu Vert, s´emmarquen les 85 imatges en 180 graus d´una Manresa ben actual però en alguns casos ja «desapareguda». En la mostra, per exemple, es podrà veure una panoràmica entre Sant Domènec i la Muralla que encara mostra l´edifici que havia acollit el bar Perdiu, i una segona amb l´habitatge ja enderrocat. O la plaça Bonavista, que aviat passarà a la història. L´experiment amb què va iniciar la Manresa a 180 graus ha acabat sent una exposició d´aniversari que ja fa més d´un any que pare i filla van començar a rumiar.

«Paciència». Aquesta és la paraula clau utilitzada per Joaquim Vert quan explica com s´ha confeccionat el catàleg de fotografies panoràmiques de Manresa a base d´acoblar diferents instantànies (entre 3 i 6), que aconsegueixen reflectir el que l´ull humà no podria enfocar en la seva totalitat. Del muntatge digital per fer «quadrar» les fotografies se n´ocupa Montserrat Vert.

Les imatges de la mostra daten dels darrers cinc anys, sobretot del 2016, i han estat fetes amb una Nikon 701, majoritàriament amb gran angular «i a pols, sense trípode», remarca Vert. L´exposició s´obre amb tres fotos del 1957, de Joan Vert, amb unes vistes des de la carretera d´Igualada, i continua amb una panoràmica de Joaquim Vert del mateix indret que ensenya «la seva gran transformació». La mostra suma tres imatges de Montserrat d´una propera col·lecció. «Manresa Segle XXI Visió Digital» la presentarà el dia 21 l´historiador Francesc Comas i es podrà visitar fins al 13 de maig, de dimecres a dissabte, de 18 a 21 h.

Prem per veure més contingut per a tu