10 de juny de 2010
10.06.2010
Crisi energètica

Ucraïna firma l'acord de la UE i Rússia per restablir el subministrament de gas

11.01.2009 | 14:35

El govern ucraïnès ha signat finalment aquest diumenge l'acord de Rússia i la Unió Europea que ha de permetre restablir el subministrament de gas i posar fi a onze dies de crisi energètica que han deixat centenars de milers de llars europees sense calefacció.

Gazprom podria reobrir l'aixeta aquest diumenge o dilluns, però Bulgària, per exemple, l'estat més afectat de la UE, trigarà almenys 24 hores en començar a rebre gas i 48 més en començar a utilitzar-lo. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ja ha reclamat en un comunicat que 'immediatament el gas torni a ser subministrat, ja que molts ciutadans estan en perill i la situació ha anat massa lluny'.

La primera ministre ucraïnesa, Iulia Timoixenko, ha firmat aquest diumenge a la matinada el protocol que fixa el desplegament d'observadors europeus, russos i ucraïnesos en les estacions de Gazprom que subministren el gas, en els gasoductes d'Ucraïna i en les centrals dels estats fronterers de la UE que han de rebre el combustible. 'El gas començarà a arribar tan bon punt tots els observadors arribin a les instal·lacions i per a això necessitarem unes 36 hores', ha informat el primer ministre txec, Mirek Topolanek. Els consumidors europeus encara hauran d'esperar tres dies més per començar a rebre el gas rus, sobretot els més allunyats de la frontera ucraïnesa, com Eslovènia, Croàcia, Sèrbia, Bòsnia o Macedònia. L'equip d'observadors comunitaris el formen 4 alts funcionaris de la Comissió i 18 experts en energia, incloent-hi representats de la indústria gasística europea. Ucraïna no volia que aquests representants de les empreses europees que importen gas rus participessin en la missió, al·legant que com que depenen de Gazprom no seran independents, però finalment ho ha acceptat. El gegant gasístic Gazprom ha advertit aquest diumenge al migdia que encara no ha rebut cap confirmació que Kíev hagi signat el protocol acordat aquest dissabte per Topolanek i pel primer ministre rus, Vladimir Putin, després de cinc hores de negociació. Moscou espera rebre algun comprovant que Timoixenko ha firmat per reobrir l'aixeta. Ucraïna, per contra, seguirà sense poder consumir gas rus mentre no accepti pagar-lo el doble de car que l'any passat, com lo exigeix Gazprom, i no li retorni el deute milionari que arrossega.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook