Una hipotètica independència de Catalunya no afectaria la xarxa elèctrica, segons va explicar ahir Francisco Vizcaíno, director de distribució d'Endesa a la Catalunya oriental. Segons va explicar Vizcaíno en un esmorzar empresarial a la Cambra de Comerç de Manresa, la xarxa té un disseny "internacional" i "no depèn del mapa polític". En aquest sentit va assegurar que "no crec que la independència pogués afectar la xarxa elèctrica perquè el planificador no pensa en si la xarxa i l'electricitat que hi circularà és per a una Catalunya independent o no". Precisament dimarts, el director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín, va assegurar que si Catalunya fos independent avui, no tindria dèficit de tarifa elèctric, i va reclamar que la Generalitat pugui fixar a Catalunya la retribució que cobren les companyies per distribució elèctrica i gasista.

Respecte a la interconnexió de xarxes elèctriques entre diferents països, Vizcaíno va remarcar que tant Catalunya com també l'estat espanyol tenen prou capacitat per produir electricitat com per no haver-ne de comprar a altres països. En la seva intervenció, Vizcaíno també va afirmar que part de la culpa del preu que es paga ara per l'electricitat ve determinada per l'històric dèficit tarifari. Segons va explicar, un menor consum també comportaria una major estabilització del preu de l'energia elèctrica. Segons va assegurar Vizcaíno, l'actual situació de dèficit tarifari és "insostenible".

D'altra banda, Vizcaíno va assenyalar que, de moment, segons les dades que disposa la companyia, el consum d'electricitat, que sempre s'ha vist com un indicador de l'activitat econòmica del país, no mostra símptomes de recuperació. En aquest sentit, però, també va puntualitzar que hi ha moltes empreses que estan millorant la seva eficiència energètica i diverses accions d'estalvi. En aquest punt, el president de la Cambra de Comerç de Manresa, Pere Casals, també va remarcar que des de la institució cameral "hem assessorat moltes empreses que estan funcionant perquè puguin fer un estalvi en el consum elèctric". En aquest sentit, Vizcaíno va assegurar que el futur de l'electricitat passa per fer-ne un consum més sostenible encara que, en el futur, alguns estudis apunten que les smart cities amb l'única energia que funcionaran serà l'elèctrica, i va afegir que "hem d'estar preparats per això". Segons va dir el responsable de distribució d'Endesa a la Catalunya oriental aquesta tendència cap a una major eficiència és "inevitable" i va assenyalar que tot apunta que en el futur es penalitzarà els usuaris que consumeixin més, de forma que es podrà fer "una xarxa més racional". Tot i això, Vizcaíno va afirmar que la xarxa elèctrica de la Catalunya Central, actualment, està preparada perquè "en qualsevol moment una empresa nova que s'instal·li aquí pugui tenir tot el servei que necessita", i va afegir que a part de tenir marge per donar més servei als clients potencials, si augmenta la demanda que hi ha actualment al territori, "no deixarem saturar la xarxa i també la farem créixer".