Albert Giralt, director general de l'empresa bagenca Avinent, ha estat nomenat president del Clúster de Tecnologies de la Salut, que impulsa la la Generalitat a través d'ACCIÓ, amb l'objectiu de promoure la competitivitat en la cadena de valor d'aquest sector. A Catalunya, les tecnologies de la salut sumen més de 300 empreses i agents, una facturació conjunta de 3.600 milions d'euros i prop de 15.000 treballadors. De moment, el clúster neix amb disset empreses i institucions associades (entre les quals, a més d'Avinent, també hi ha la bagenca Tecnoconverging), que sumen una facturació conjunta de més 650 milions d'euros i 6.500 treballadors.

El clúster es va presentar dilluns, amb els reptes d'impulsar la innovació tecnològica, la internacionalització en els mercats amb més oportunitats, la necessitat d'establir aliances publicoprivades davant els canvis en els patrons de demanda i la personalització de les solucions per als pacients en un entorn en què creix l'envelliment de la població, segons que ha explicat la Generalitat.

Les tecnologies de la salut representen prop del 2 % del PIB català. Catalunya té centres de recerca i de transferència tecnològica i hospitals de prestigi, dels quals 13 són punters en recerca biomèdica. La despesa empresarial en R+D del sector és elevada i representa el 4,5 % de la facturació. Destaca també la projecció internacional del sector: el mercat mundial de les tecnologies de la salut té un volum de 200.000 milions d'euros i creix el 4 % anualment.