El director general d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, Tomás García Azcárate, ha advocat perquè s'equilibrin els preus de la cadena alimentària, això és, els preus de venda al consumidor i de compra al productor agrícola. Azcárate va fer aquestes declaracions durant la seva intervenció en unes jornades sobre la nova Política Agrària Comunitària (PAC) a la Casa Mediterrani d'Alacant.

Aquest expert va assenyalar com a clau per a la supervivència dels agricultors que aquests se centrin a rebaixar els costos fixos de producció i a gestionar la volatilitat dels preus a través de la diversificació de cultius. També ha especificat la importància de diversificar mercats i clients.

"La volatilitat dels preus ha vingut per quedar-se. En els temps en què estem els preus igual pugen que baixen, de manera que cal tenir diferents ous en diferents cistells", és a dir, "diversificar cultius per reduir els riscos a nivell d'explotació és absolutament essencial", va manifestar.

Això sí, va indicar que tot això "no té sentit" si no s'aconsegueix equilibrar la diferència entre el preu de venda al consumidor i el de compra al productor. "Si hi ha botigues que poden vendre taronges o llet a 45 cèntims, estem venent sang d'agricultor i ramader", va insistir.

Sobre aquest tema, va voler matisar que la Llei de la Cadena Alimentària i la de Cooperatives, juntament amb la nova PAC, fan que s'estigui "avançant per donar els instruments que permetin al sector defensar la seva vàlua".

La nova PAC serà vigent fins al 2020, un termini de set anys que Azcárate ha considerat com un "període de tranquil·litat". Això sí, va indicar que toca "reaprendre", una cosa que "no es fa en un dia". "El govern ha aconseguit que les obligacions que s'imposin siguin poques. Ara tenim un període de tranquil·litat que no és per no fer res. Seran set anys guanyats si els utilitzem per posar-nos les piles o seran set anys perduts si creiem que aquí no ha passat res i que podem seguir fent el mateix", va opinar.

I va continuar dient que "aquell agricultor que no entri en aquesta dinàmica acabarà sent un agricultor que no rebi cap tipus d'ajuda pública".

En aquest sentit, va destacar el canvi radical que està sofrint tota la societat en tots els seus àmbits. "Cada vegada cal treballar més i ser millors", quelcom que, portat a l'àmbit agrícola passa, a més de per l'esmentat anteriorment, per "la recerca i la innovació".

Per la seva banda, el president d'ASAJA Alacant-Joves Agricultors, Eladio Aniorte, va indicar que el seu gremi ha rebut la nova PAC com alguna cosa que han d'"acceptar i negociar" però que no els beneficia. "No recull el que nosaltres creiem que és el principal: una ?garantia de preus mínims per no vendre per sota dels preus de cost", va especificar.