El turisme d'interior ha posat en alça les cases rurals en els darrers anys i els hotelers noten des de fa temps una tendència creixent en la demanda per passar uns dies a la Catalunya Central durant la primera quinzena d'agost. El president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat a l'ACN que la bona ubicació i la qualitat de les seves cases rurals, sumat al fet que la primera quinzena d'agost és el període de vacances per excel·lència, han estat factors clau en el reclam de turistes. Mentre que el mes de juliol es va registrar una ocupació que vorejava el 50%, aquest agost el sector ha arribat a la plena ocupació, "situant-se en percentatges del 90 al 100%".

L'ocupació a la Catalunya Central ha estat molt bona durant aquesta primera quinzena d'agost. El turisme rural és qui ha registrat les millors xifres i el sector ha arribat al 100% en la majoria de comarques. És el cas del Berguedà, la segona comarca del país amb més cases de turisme rural, després de l'Empordà. El president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat a l'ACN que l'ocupació a les cases s'ha situat al voltant del 100%, una xifra molt similar a la de l'any passat. Si bé anys enrere hi havia més quinzenes contractades, el comportament del turista ha canviat d'ençà de la crisi, segons apunta Pellicer. Així, actualment s'ha passat dels quinze dies de vacances a una setmana.

Pellicer ha explicat que els períodes de vacances compresos entre l'1 i el 15 d'agost es reserven "amb molta antelació", i el fet que faci mal temps "no sol condicionar la reserva". En canvi, les cases que lloguen per habitacions, aquestes sí que han vist incrementades les seves sol·licituds degut al mal temps que ha fet les darreres setmanes i que ha impedit poder gaudir de la platja, o el fet que enguany s'hagi avançat la temporada de bolets.

Les previsions més optimistes ja revelaven la confiança del sector en fer el ple durant el mes d'agost i, almenys, pel què fa a la primera quinzena, això s'ha assolit. El Solsonès i l'Anoia han coincidit a afirmar que aquest agost està essent un mes "molt bo", com l'any passat "o millor". La presidenta de l'Associació de Turisme Rural del Solsonès, Pilar Bielsa, ha destacat que si bé tota la quinzena ha estat bona, el pont del 15, 16 i 17 els establiments han registrat una ocupació que frega el 100%.

La presidenta de l'Associació per al Desenvolupament de l'Alta Anoia, Mireia Bertran, parla d'entre un 90 i un 100% d'ocupació a les cases rurals que pertanyen a aquest ens. Bertran ha explicat que la gran majoria de reserves són "de fa temps", i ha assenyala que els turistes, per aquestes dates, "no van a última hora". La presidenta ha fet notar que això feia uns anys que no passava i els fa albirar "una petita millora en el sector". Segons explica, els hostalers han notat com els turistes de classe mitjana-baixa que abans omplien aquest tipus d'allotjaments "pràcticament ha desaparegut". Ara, apunta, es troben amb un turista, tant autòcton com estranger, de classe mitjana-alta.

Un dels destins preferits pels turistes, tan estrangers com locals, durant els mesos d'estiu és Montserrat. L'any passat el recinte monàstic i la muntanya de Montserrat van superar els 2,3 milions de visitants i enguany s'espera consolidar aquesta xifra. Tot i que al juliol es van registrar ocupacions del 60%, a la primera quinzena d'agost s'ha registrar una ocupació que voreja el 100%.

Increment del turista estranger

Pel que fa al perfil dels turistes, la majoria són famílies o grups d'amics amb nens que busquen tranquil·litat, relax, contacte amb la natura i bons equipaments. L'origen dels turistes és divers, i mentre que al juliol provenen sobretot de Barcelona i l'àrea metropolitana, a l'agost la cosa canvia. Aquesta primera quinzena s'ha notat un increment de turisme estranger, segons ha confirmat l'Associació de Turisme Rural del Solsonès, qui ha apuntat que principalment acullen visitants de França, Holanda i Bèlgica.

El president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat que el turista estranger és "molt més actiu" i "no només es conforma amb una casa amb bones prestacions". Segons Pellicer, el percentatge entre turista autòcton i estranger se situa actualment al Berguedà al 50%.

L'ocupació per la segona quinzena d'agost ja seran figues d'un altre paner. Jordi Pellicer ha explicat que mentre que la tercera setmana d'agost "és prou bona", l'última "sempre costa d'omplir". La previsió apunta que es registraran ocupacions màximes del 50 al 60%.