La segona fase del pla Phoenix d'Iberpotash va ser aprovada aquest cap de setmana pel consell d'administració de la multinacional propietària, ICL, que es va reunir de forma extraordinària a Barcelona.

En la reunió es va aprovar la inversió de 350 milions d'euros que farà possible la segona fase del pla, una de les inversions més importants a Catalunya.

El juliol passat Iberpotash va anunciar que obria un període per valorar la continuïtat de la segona fase d'inversió del pla Phoenix després que el Tribunal Suprem emetés una sentència que obligava l'empresa a presentar un pla de restauració per a l'espai que ara ocupa la muntanya de sal del Cogulló. Quatre mesos després, l'empresa ha decidit tirar endavant.

La inversió de la segona fase del pla Phoenix, xifrada en 280 milions d´euros, se suma als 170 milions d´euros que ja s´estan invertint en la primera fase del pla Phoenix, amb la construcció de la rampa d´accés a la mina de Cabanasses, l´ampliació de les instal·lacions industrials a Súria i la construcció de la primera planta de sal vacuum. Ambdues inversions tenen com a objectiu assolir una producció d'un milió de tones de potassa i 1,5 milions de tones de sal vacuum de màxima qualitat.

El nou pla d´inversions implicarà la construcció de la nova terminal de càrrega al Port de Barcelona, a la zona del Moll Álvarez de la Campa, amb una superfície de 7 hectàrees i 14 metres de calat que permetrà la càrrega de vaixells de fins a 60.000 tones.

La nova terminal portuària es preveu que estigui operativa el 2015, quan l'empresa vol posar en funcionament tot el projecte industrial que inclou el pla Phoenix.