Segueix-nos a les xarxes socials:

Els estímuls monetaris xinesos són insuficients per evitar una recaiguda de les borses europees

Els principals parquets del Vell Continent mantenen els números vermells malgrat l'obertura en positiu de Wall Street

Els estímuls monetaris xinesos són insuficients per evitar una recaiguda de les borses europeesJUSTIN LANE/efe

Les mesures monetàries aplicades per la Xina i la publicació de dades favorables de la indústria nord-americana van ser insuficients per impedir que les grans places europees caiguessin ahir al voltant de l'1,5 %, segons dades del mercat i experts consultats.

Les injeccions de capital efectuades entre ahir i dimarts al mercat interbancari pel Banc Popular de la Xina (uns 40.000 milions d'euros) i l'augment del 2% de les comandes de béns duradors el mes de juliol als Estats Units no van frenar la desconfiança inversora i no van evitar una nova jornada de pèrdues als parquets europeus. El dia va començar marcat per la caiguda de Wall Street dimarts l'1,29%, seguida de la baixada de l'1,27% de la borsa de Xangai i de l'1,52% de Hong Kong, que van condicionar el descens dels parquets europeus en l'obertura de la sessió.

Els inversors recollien així part dels beneficis aconseguits la vigília amb la pujada mitjana del 5% que havien aconseguit els principals mercats del Vell Continent i que, en molts casos, va suposar l'avanç diari més gran en quatre anys i la interrupció de diverses sessions a la baixa en què van acumular un descens del 15%.

La decisió del Banc Popular de la Xina d'injectar ahir 19.000 milions d'euros al sistema financer en préstecs a sis dies amb un interès del 2,3% va reduir la caiguda que registraven les places europees al començament de la sessió. Es produïen alts i baixos en els preus de les matèries primeres i s'incrementaven les compres de deute (el rendiment del bo alemany va baixar al 0,67%, vuit centèsimes menys que en l'obertura), alhora que la cotització de l'euro es depreciava i els parquets europeus anaven anul·lant les seves pèrdues.

L'augment del 2% de les comandes de béns duradors als EUA el juliol estimulava l'avanç dels futurs nord-americans i les borses del Vell Continent aconseguien guanys poc després de mitja sessió. Mentre l'euro baixava fins a 1,135 dòlars (va començar el dia per sobre d'1,15) i Wall Street pujava el 2,75% en l'obertura, es consolidava la recuperació de les places europees. No obstant això, els alts i baixos del parquet novaiorquès i la minva gradual dels seus guanys, que al tancament europeu superaven lleugerament l'1%, van determinar el retrocés borsari al Vell Continent.

Entre les principals places i índexs va destacar la caiguda del 2,4% de Zuric, en tant que l'Stoxx 600 va caure l'1,75%, Londres l'1,68 %, l'índex Euro Stoxx 50 l'1,47%, París el 1,4 %, Madrid l'1,29% i Milà el 0,81%. Tots els sectors de l'índex Stoxx 600 van baixar en aquesta sessió, amb les companyies químiques al capdavant i un descens del 3,37%. El sector de recursos bàsics va cedir el 2,64 % i les petrolieres el 2,51 % (el barril de petroli Brent es canviava a aquesta hora a 43 dòlars).

De les companyies de l'índex Euro Stoxx 50 van destacar les pèrdues de la petroliera francesa Total (3,55%) i de la informàtica alemanya SAP (3,28%), mentre que la constructora italiana Vinci va liderar les pujades amb una alça de l'1,23%, seguida per l'entitat financera compatriota Intesa, que va guanyar el 0,56%.

Prem per veure més contingut per a tu