La Cooperativa de Salelles és una de les poques plantes del país que elabora pinso ecològic. Va començar l'any 2004 per abastir petits ramaders de la zona del Pallars i, des de llavors, la demanda ha anat creixent fins al punt que, actualment, la planta ven entre 800 i 1.000 tones de pinso ecològic al mes, el 80% a Catalunya.

De fet, el seu gerent, Josep Oliveras, ha explicat que la tendència s'ha revertit i ara produeixen quatre cops més de pinso ecològic que de convencional. Per donar resposta a aquest increment de la demanda, la cooperativa preveu invertir 350.000 euros per doblar les instal·lacions dedicades a la producció de pinso ecològic. Els treballs, que es preveuen enllestir en un termini de tres mesos, també permetran obrir les portes a nous mercats.

Cada cop són més els ramaders que opten pel pinso ecològic per alimentar el seu bestiar. L'aposta pel consum ecològic i sostenible ha fet créixer el volum de negoci de la Cooperativa de Salelles, que ha decidit fer un pas endavant i doblar l'espai dedicat a la producció de pinso ecològic per fer front a una demanda que, any rere any, va creixent. El gerent de la Cooperativa de Salles, Josep Oliveras, ha explicat que les obres, que es preveuen enllestir en un termini de tres mesos, consistiran en l'ampliació de la planta, especialment la zona destinada a l'embalatge. Aquesta ampliació permetrà, d'una banda, produir més ràpid i, de l'altra, obrir les portes a nous mercats. De fet, ja s'han començat a tenir contactes amb ramaders estrangers.

Promocionar el cultiu de cereal ecològic

Aconseguir la matèria primera és una de les principals dificultats per produir pinso ecològic, segons ha explicat Oliveras. "El cultiu ecològic a Catalunya no és suficient per abastir tota la demanda, s'està produint cereal de secà com l'ordi, la civada o el blat, però encara és molt minoritari", ha dit. Oliveras ha explicat que la principal dificultat és amb el blat de moro, ja que n'hi ha molt de transgènic i contamina els camps ecològics més propers. "El cultiu ecològic és més complicat perquè no es pot fer servir cap mena d'adobs, ni herbicides ni insecticides.

A més, quan es vol fer la reconversió d'un camp de cultiu convencional a ecològic, han de passar tres anys abans la terra no estigui del tot desinfectada i els pagesos han de fer un cultiu ecològic sense poder treure'n cap profit perquè encara no el poden vendre com a tal", ha explicat.

La Cooperativa de Salelles està treballant conjuntament amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) en l'elaboració d'un projecte-estudi que vol promocionar i donar a conèixer el cultiu ecològic de cereal a Catalunya "per no haver de recórrer a matèries primeres que vénen de molt lluny". El blat de moro, per exemple, l'han d'importar d'Itàlia o França, i l'ordi, d'Andalusia.

Una oportunitat de negoci

Oliveras creu que la conversió a l'ecològic és l'única via de subsistència per a les petites explotacions ramaderes perquè li dóna un valor afegit que no poden donar les grans explotacions convencionals. El pinso ecològic és entre un 20 i un 40% més car que el convencional, però Oliveras posa sobre la taula el fet que aquest tipus de ramaderia no té cap cost mediambiental i això, diu, "també s'ha de posar sobre la balança".