El Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat les seves previsions de creixement per al comerç mundial de béns i serveis de les economies avançades en mig punt, fins al 4,3 %, com a conseqüència de les polítiques proteccionistes, segons es desprèn de l'actualització del informe Perspectiva Econòmica Mundial.

D'aquesta manera, tot i que el creixement mundial es mantindrà en el 3,9 % per al 2018 pel que fa a les previsions d'abril d'aquest any, l'organisme internacional ha assegurat que l'expansió s'està tornant «menys sincronitzada».

«Els aranzels anunciats recentment pels Estats Units han incrementat la possibilitat d'una escalada sostinguda de les accions comercials d'aquest tipus», assegura l'FMI. En la seva opinió, això podria «desbaratar» la recuperació i «deprimir» les perspectives de creixement a mig termini.

Com a recepta, l'organisme presidit per Christine Lagarde ha recomanat «trobar una solució cooperativa que promogui el creixement continuat en el comerç de béns i serveis». A més, ha instat que les polítiques i les reformes haurien d'apuntar a aconseguir una «activitat sostenible».

Per contra, els mercats emergents i les economies en desenvolupament estan menys exposats a la caiguda en el comerç mundial, ja que els Estats Units ha dirigit els seus esforços impositius a les importacions de Canadà, Mèxic o la Unió Europea. Per això, l'FMI ha millorat el pronòstic de creixement en el comerç de béns i serveis el 2018 en aquests mercats en dues dècimes, fins al 5,7 %.

«La proliferació de les accions comercials podria incrementar la incertesa sobre l'amplitud d'a-questes mesures i obstaculitzar la inversió, mentre que unes majors barreres farien que els béns fossin menys assequibles, interromprien les cadenes de subministrament i alentirien la difusió de noves tecnologies», alerta l'organisme.

D'altra banda, l'FMI ha confirmat les seves previsions de creixement per a l'economia espanyola, que registrarà una expansió del 2,8 % aquest any i del 2,2 % el següent, i es desmarca així de la revisió a la baixa generalitzada entre les grans economies de la zona euro. D'aquesta manera, el pronòstic de l'organisme internacional se situa per sobre de la previsió de creixement del 2,7 % barallada pel 2018 per la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, encara que suposa una expectativa dues dècimes inferior a la projecció per al proper any, que en el cas del Ministeri d'Economia i Empreses se situa en el 2,4 %.

Espanya es manté com l'economia més puixant entre els principals membres de la zona euro, el pronòstic de creixement de la qual ha estat revisat dues dècimes a la baixa aquest any, fins al 2,2 %, mentre que pel 2019 la institució internacional ha retallat una dècima la seva previsió, fins a l'1,9 %. La rebaixa de previsions per a la zona euro reflecteix la retallada d'expectatives per a totes les grans economies de l'euro, llevat d'Espanya.

Així, en el cas d'Alemanya, el PIB creixerà el 2,2 % el 2018, tres dècimes per sota del pronòstic de l'abril passat, encara que pel 2019 l'FMI ha millorat una dècima la seva previsió, fins al 2,1 %.

Per la seva banda, l'economia de França creixerà aquest any el 1,8 % i el 1,7 % el 2019 i registrarà en els dos casos una rebaixa de tres dècimes dels anteriors pronòstics, mentre Itàlia ha vist retallada en tres dècimes la seva previsió de creixement per al 2018, fins al 1,2 %, mentre que el 2019 l'expansió serà de l'1 %, una dècima menys del que s'esperava l'abril.