El fort creixement del crèdit al consum experimentat els últims mesos a Espanya respon més a una normalització de la demanda que a un excés, segons posa de manifest CaixaBank Research en l'informe mensual que elabora juntament amb BPI Research.

L'increment del crèdit al consum en el 40% entre el 2014 i el juny del 2018 ha suposat un focus de preocupació respecte al possible risc per a l'estabilitat financera. En el seu últim Informe d'Estabilitat Financera, el Banc d'Espanya va alertar de la necessitat de vigilar la seva evolució per assegurar que l'exposició dels bancs espanyols a aquest segment de crèdit es manté «en cotes raonables».

Segons CaixaBank Research, part del creixement s'explica pels baixos nivells de partida, ja que es va contreure al voltant del 50% durant la crisi financera. A més, el 75% de l'avanç del crèdit al consum correspon al consum de béns duradors (mobles, equipaments per a la llar, vehicles, etc.), caracteritzat per ser «especialment sensible» al cicle econòmic.

Així, l'entitat assenyala que aquest augment de dinamisme respon una demanda que, després de mantenir-se continguda al llarg de la crisi, està aflorant per les millors perspectives econòmiques, la creació d'ocupació i les bones condicions de finançament per a les famílies.

«Hem allargat més de l'habitual la vida útil dels nostres cotxes i frigorífics durant la crisi, i ara, amb una recuperació afermada, estem renovant-los», explica CaixaBank Research en el seu informe, per la qual cosa apunta que el «vigorós ritme de creixement» que actualment s'observa té un fort component cíclic i, per tant, temporal, i que «estendrà a desaccelerar-se cap a taxes més equilibrades quan aquesta demanda embassada s'hagi materialitzat».

Davant de si aquest augment pot suposar un risc per a la banca, els experts de CaixaBank asseguren que, ara com ara, l'exposició de la banca espanyola a aquest segment segueix sent acotada, amb un pes petit respecte a la cartera crediticia, alhora que la qualitat del segment «ha millorat».

En concret, a Espanya, i amb dades del primer trimestre del 2018, el crèdit al consum suposava el 6,6% del total de crèdit al sector privat, la qual cosa situa el país lleugerament per sobre de la mitjana de l'eurozona (6,3%).

No obstant això, l'entitat ha recolzat el Banc d'Espanya en el seu advertiment sobre la necessitat de vigilar l'evolució del crèdit. «Ara com ara, la forta estirada del crèdit al consum per tenir més que veure amb una normalització que amb un excés. Com alerta el supervisor, serà important procurar que segueixi sent així», postil·la l'entitat.