La Fiscalia Anticorrupció ha assegurat davant l'Audiència Nacional que els antics administradors de Bankia, amb l'aval de l'auditor extern, van infondre al mercat una «falsa confiança i percepció de la realitat» en incloure uns comptes «falsejats» replets d'irregularitats en el fullet informatiu de l'operació.

La fiscal Carmen Launa no només ha subratllat durant l'exposició del seu informe la responsabilitat de l'expresident de l'entitat Rodrigo Rato i del qual fos el seu director de riscos Ildefonso Sánchez Barcoj, sinó que destaca el paper del soci auditor de Deloitte Francisco Celma, qui va informar a favor dels estats comptables de 2010 i del primer trimestre de 2011 «sense analitzar-los».

«La decisió d'informar sense excepcions estava presa per endavant», diu Launa, qui s'ha referit als informes d'auditoria de Celma, al qual no acusava inicialment, com «una formalitat sense cap contingut» ja que «tenia coneixement que les premisses de les quals va partir no s'ajustaven a la realitat».

Respecte al fullet informatiu lliurat als inversors que van acudir al debut borsari de juliol de 2011, la fiscal carrega directament contra Sánchez Barcoj, com a responsable de la direcció financera del banc, per lliurar aquesta documentació als organismes supervisors. Segons Launa, «si la informació que s'aporta és falsa i l'auditor l'ha validat, difícilment la CNMV pot constatar el contrari».