La Generalitat de Catalunya ha alertat de la caiguda en l'ocupació en la indústria durant el tercer trimestre respecte als altres sectors econòmics, malgrat que al seu conjunt el nombre d'ocupats ha crescut en 31.300 persones i el de desocupats s'ha reduït en 9.200.

Segons les dades recollides pel Govern a partir de l'última EPA publicada aquest dijous, la indústria catalana va tancar el tercer trimestre amb 619.700 ocupats, un 14,2% menys que durant el trimestre anterior i un 15,2% menys que el mateix trimestre de l'any anterior.

El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha lamentat aquest dijous en roda de premsa que la indústria ha estat el sector amb el comportament més negatiu i ha subratllat la necessitat de donar-li suport: "És un sector matriu que quan creix propicia el creixement de la resta de sectors".

Pel que fa a l'evolució de l'atur, en la indústria catalana s'ha reduït en un 5,8% durant el tercer trimestre respecte al segon, però ha augmentat en un 1,1% en termes interanuals.

Preguntat pels motius d'aquests resultats, El Homrani ha apuntalat la pròrroga pressupostària tant estatal com autonòmica dels últims dos anys, que segons ha afegit, dificulta l'aplicació de polítiques que estimulin l'ocupació industrial.

"No pot ser que la inoperància dels governs estatals dels últims anys ens porti a no fer canvis de model bàsics per evitar la precarització del mercat laboral", ha afirmat.

Un altre problema que ha esmentat El Homrani és la diferència en la taxa d'atur en home i dones (10,3 i 11,5% respectivament) i ha assegurat que "no és raonable que continuem tenint desigualtat de gènere al mercat laboral".

El conseller ha valorat positivament els resultats globals, que situen Catalunya com la segona comunitat que més ha incrementat la seva ocupació durant el tercer trimestre de l'any, i la tercera en reducció d'ocupació durant el mateix període.

No obstant això, ha reconegut que s'ha "alentit" la reducció de l'atur, en part a causa de l'augment de la població activa, i ha mostrat la seva preocupació per la qualitat de l'ocupació creada, en especial en matèria de temporalitat de contractes.

El Homrani ha valorat positivament també que l'atur de llarga durada a Catalunya hagi caigut un 15% menys durant el tercer trimestre del 2019 en termes interanuals, i que el nombre de llars amb tots els seus membres a l'atur hagi disminuït un 6,3% intertrimestral, i un 2,5% interanual.

CCOO, en línia amb el conseller de Treball, ha assenyalat també el problema de la temporalitat dels contractes, la taxa dels quals se situa en el 22,8%, i les desigualtats entre homes i dones, pel que ha reivindicat de nou la necessitat d'inversions en polítiques actives d'ocupació i la derogació de les reformes laborals.

El sindicat ha assegurat que el mercat laboral no té capacitat per absorbir el repunt de la població activa en l'últim any amb 86.900 persones més, i encara que ha crescut l'ocupació entre els menors de 22 anys i els més grans de 55, veu necessari "garantir l'estabilitat laboral per a aquests col·lectius".

L'última fotografia de l'EPA, feta pública per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), revela que el nombre d'aturats a Catalunya era en acabar el tercer trimestre de 422.100 persones, mentre que les persones amb ocupació s'eleven fins als 3.462.400.