20 de novembre de 2019
20.11.2019
Regió7

El BBVA rebaixa la previsió de creixement de l'economia catalana per la "incertesa"

El banc calcula un impacte dels aldarulls "d'una o dues dècimes" sobre el PIB català

20.11.2019 | 14:04

El PIB de Catalunya creixerà un 1,8% el 2019 i un 1,6% el 2020, segons l'informe 'Situació Catalunya' elaborat per BBVA Research. La previsió de creixement s'ha reduït per la situació "d'incertesa" a Catalunya a l'octubre, amb un impacte "d'entre una i dues dècimes" en el PIB de Catalunya i més de 200 milions d'euros. "L'impacte està sent negatiu, tot i que sembla ser temporal", ha destacat l'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, en l'acte de presentació de l'informe. En el turisme estranger, en canvi, l'impacte "sembla major i més permanent". En qualsevol cas, entre 2019 i 2020 podrien crear-se 115.000 nous llocs de treball a Catalunya, amb una reducció de la taxa d'atur mitjana en el 2020 fins a l'11%.

El primer semestre de 2019, Catalunya va continuar creixent a un ritme similar al de 2018, al voltant d'un 0,5% trimestral. L'activitat s'ha desaccelerat a la segona meitat de l'any, on l'increment es situa al voltant del 0,3% trimestral, de mitjana. BBVA atribueix aquest comportament a la desacceleració de la demanda interna així com factors "d'incertesa".

La "incertesa" política i econòmica a Catalunya ha afectat les decisions de despesa de les famílies i empreses i ha contribuït a provocar un "augment de la taxa d'estalvi" i un "afebliment" de la inversió. En concret, l'entitat bancària ha calculat un impacte negatiu de fins a dues dècimes en el PIB de Catalunya provocat per la "tensió" d'octubre, segons dades extretes de targetes i TPV de BBVA a Catalunya.

"A partir del 18 d'octubre hi ha un impacte permanent en els estrangers que redueix la despesa de manera significativa", ha explicat Cardoso. En el cas dels residents al territori, l'impacte és menor i "més temporal". En comparació amb les dades de 2017, l'economista en cap ha afirmat que l'impacte serà "més limitat".

La desacceleració de l'economia catalana s'atribueix també a les conseqüències de la "regulació d'alguns sectors". En concret, la regulació del sector de l'automòbil ha tingut un "impacte negatiu" sobre la compra de vehicles, segons Cardoso. De la mateixa manera, la legislació del sector del lloguer d'habitatges i la posada en marxa d'una llei de crèdit immobiliari han tingut també un "impacte negatiu" sobre la compra d'immobles, amb una caiguda del 25% en comparació amb la tendència registrada fins a l'octubre.

Als factors d'incertesa interna s'hi suma la inestabilitat internacional. Segons Cardoso, l'impacte del Brexit "més important" sobre l'economia catalana es donarà si es produeix "de manera desendreçada" i porta "l'economia europea a la recessió".

La tensió comercial entre la Xina i els Estats Units és un altre dels factors d'incertesa. "En cap cas veurem una reversió de les mesures aranzelàries" implantades fins ara, ha afirmat l'economista en cap d'Espanya de BBVA Research. "Pensem que les tensions entre els Estats Units, Xina i la Unió Europea han vingut per quedar-se", ha afegit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit