Cinquanta empreses s'han tornat a instal·lar a Catalunya entre gener i juny d'aquest any després d'haver traslladat les seves seus entre 2017 i 2018, segons el IV Informe de la situació econòmica i laboral de la pime a Catalunya, elaborat per Fepime.

En el primer semestre del 2019, 324 empreses han traslladat la seva seu social a territori català, mentre que 440 companyies han sortit de Catalunya. El saldo entre entrada i sortides continua sent negatiu, amb una pèrdua de 116 empreses, si bé les xifres disten molt de les registrades en anys anteriors. El 2018, la diferència entre l'entrada i sortida d'empreses a Catalunya es va situar en 2.303 companyies. A més d'aquest impacte «positiu», la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe, destaca el bon comportament de les exportacions, la demografia i la contractació.

Entre el gener i el juliol, la xifra total d'exportacions va arribar a 44,2 milions d'euros, el 2,8% superior respecte al mateix període de l'any anterior, una dada «encoratjadora», segons la presidenta de la patronal. «Aquestes dades marquen el pols i donen tranquil·litat als mercats», va assegurar ahir Maria Helena de Felipe.

Quant a la contractació, el juliol va ser quan es van registrar més contractes, 353.126. Entre el gener i l'octubre d'enguany, la contractació indefinida ha disminuït el 3,14%, i la temporal s'ha incrementat l'1,69% en comparació dels primers deu mesos de l'any passat. En aquest període, les petites i mitjanes empreses catalanes han acumulat el 71,88% de la contractació, segons dades obtingudes de l'Observatori de Treball i Model Productiu de Catalunya.

Per la seva banda, l'afiliació va mantenir un ritme de creixement constant fins a l'agost, quan va caure l'1,85%. Els mesos de setembre i octubre, la xifra es va recuperar fins a arribar als 3,47 milions d'afiliats a Catalunya. El nivell d'afiliació de les petites i mitjanes empreses supera el 70% del total d'afiliacions, fins a l'octubre.

En referència a la demografia empresarial, a Catalunya es van crear 13.967 societats mercantils fins al setembre. En el mateix període, es van dissoldre 1.482 empreses, que van deixar un saldo net de 12.485 societats. En comparació del mateix període de l'any anterior, es van crear 383 empreses més i se'n van dissoldre 34 menys.

En termes percentuals, la creació d'empreses al territori s'ha incrementat el 2,8% interanual, i les dissolucions han caigut el 2,24%. A Espanya, la variació de la creació de noves societats va ser negativa (-1,86% fins al setembre), mentre que les dissolucions van créixer l'1,57%.