09 de febrer de 2021
09.02.2021
Regió7

El Govern posa en marxa el pla d'ajuts per als sectors més afectats per la covid

Empreses, personal en ERTO i autònoms podran sol·licitar en conjunt fins a 618 milions d'euros

08.02.2021 | 22:13
Protesta a Manresa del sector de la restauració, un dels més afectats per la crisi de la covid

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir les bases de la línia d'ajuts directes de 618 milions d'euros destinats als col·lectius i als sectors més afectats per la crisi de la covid-19. Segons indicar el Govern a través d'un comunicat, les empreses, cooperatives i els treballadors en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) podran sol·licitar les subvencions a partir del pròxim dilluns 15 de febrer, mentre que els autònoms podran fer-ho a partir del dia 19. La línia d'ajudes directes per a empreses que tenen personal en ERTO estarà dotada amb 208 milions, mentre que els ajuts gestionats per Treball seran de 385 milions.

La primera línia la gestiona el Departament d'Empresa i Coneixement, i va dirigida a microempreses, petites empreses i cooperatives amb treballadors en situació d'ERTO. L'objectiu és mantenir els 104.000 llocs de treball afectats per aquesta situació.

Quant a les subvencions gestionades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es tracta de dos ajuts directes. El primer, dotat amb 105 milions, és per a treballadors amb baixos ingressos en situació d'ERTO o amb contracte discontinu amb dret a la prestació extraordinària. El segon, de 280 milions, és per a autònoms individuals o per a autònoms que formin part d'una microempresa de qualsevol sector.

En el cas de les ajudes a petites empreses, microempreses i cooperatives, cal que tinguin la seu social a Catalunya i que els seus treballadors estiguin en situació d'ERTO actiu amb data de 31 de gener de 2021. S'hi podran acollir les petites empreses de menys de 50 treballadors i amb una facturació anual de fins a 10 milions, les microempreses de menys de 10 treballadors i unes vendes anuals inferiors a 2 milions i les cooperatives de menys de 50 empleats o socis i uns ingressos de fins a 10 milions. Les subvencions s'atorgaran per ordre d'arribada i el criteri de valoració serà la disminució de la facturació de l'exercici 2020 respecte a l'any anterior. Les empreses s'han de comprometre a mantenir el mateix nombre de treballadors a 31 de desembre de 2021 respecte a desembre de 202 si volen rebre els ajuts. Quant als ajuts a treballadors, la Generalitat efectuarà un pagament únic que rondarà els 600 euros i que està previst que arribi a 175.000 persones. Les ajudes als autònoms seran de 2.000 euros i seran compatible amb la resta d'ajuts de la Generalitat. En el cas dels autònoms i el dels treballadors en situació d'ERTO, l'ordre d'inscripció no determinarà la preferència en l'atorgament de l'ajut.

Els treballadors en ERTO que vulguin accedir a aquests diners hauran de trobar-se inclosos dins un ERTO a desembre de 2020 amb suspensió total o parcial de la seva jornada per causes relacionades amb la covid-19.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook