Segueix-nos a les xarxes socials:

Els centres i parcs comercials de Catalunya fa 153 dies que estan tancats des de l'inici de la pandèmia

L'AECC denuncia que hi ha un greuge comparatiu amb la resta de formats de comerç

Els centres i parcs comercials de Catalunya fa 153 dies que estan tancats des de l'inici de la pandèmiaarxiu/oscar Bayona

Segons dades de l'Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC), els centres i parcs comercials ha estat tancat més del 50% dels dies hàbils a Catalunya des que es va decretar l'estat d'alarma el mes de març passat. En concret, dels 306 dies potencialment hàbils per a l'activitat comercial fins al 21 de febrer, els centres i parcs comercials han estat tancats 153 dies, la qual cosa suposa dos mesos més que les grans superfícies i tres més que la resta de comerç. Aquesta discriminació que pateixen els comerciants situats en centres comercials, dels quals el 85% són botigues i franquícies petites, podria portar a la pèrdua de més de 15.000 llocs de treball a Catalunya.

Des del sector qualifiquen la situació com a arbitrària i injustificada. El mal econòmic que s'està generant a tota la cadena de valor és molt elevat, en primer lloc, als comerciants, però també a la resta d'empreses i empleats que treballen en parcs i centres comercials. Per evitar agreujar la situació discriminatòria, el sector demana a la Generalitat la immediata reobertura dels centres i parcs comercials, que han demostrat des de l'inici de la crisi sanitària que són espais segurs i de confiança, i que estan fent un enorme esforç econòmic i de personal per implementar a tot Catalunya, de manera exemplar i sense fissures, les mesures de seguretat i sanitàries exigides per les diferents regulacions, i en la majoria dels casos, excedeixen les mateixes recomanacions rebudes. S'han establert importants controls d'accés i aforament, així com mesures de neteja i renovació d'aire, i increment de la vigilància, entre moltes altres mesures.

Segons Eduardo Ceballos, president de la AECC «estem en un moment crític per evitar una catàstrofe, ja que el mal econòmic i patrimonial que s'està causant al sector podria portar-nos a una destrucció del teixit comercial de Catalunya, que trigaria anys a recuperar-se i al tancament de molts establiments, amb la consegüent pèrdua d'ocupació. La situació està a punt de ser dramàtica i hem de poder treballar immediatament». Qualsevol ajuda que pugui habilitar la Generalitat és ben rebuda pel sector, però insisteixen que «la millor ajuda és permetre'ns tornar a obrir, és urgent i prioritari que puguem aixecar la persiana».

L'AECC insisteix que el comerç és una activitat segura i els centres comercials són espais igualment segurs i controlats, on no s'ha detectat cap focus de contagi.

Prem per veure més contingut per a tu