A menys d'un mes de Setmana Santa, hem de tornar a centrar, de forma més intensa, la mirada en un dels sectors econòmics amb més pes del nostre país: el turisme.

Actualment aquest sector, i això és sabut per tothom, està patint les greus conseqüències de la pandèmia. Les pimes i els autònoms que es dediquen a l'activitat turística, i de retruc tot el seu teixit empresarial auxiliar, ja fa temps que alerten de la necessitat de dissenyar accions concretes. Com a sector important i impulsor de l'economia, lamenten que les dures restriccions no han anat acompanyades de mesures compensatòries prou importants, reals i efectives.

I aquesta és la realitat d'aquest sector, que porta més d'un any en una situació complicada. Ho constatem cada dia als mitjans de comunicació, i a les xarxes socials veiem com lamenten també la gestió d'aquesta situació per part de l'administració pública. Aquest sector mereix un tracte molt concret, un veritable pla d'anticipació d'aquesta propera temporada de Setmana Santa. El sector turístic va treballar per garantir una campanya de Nadal, amb la implantació del model que va permetre el desplaçament a segones residències i allotjaments turístics amb reserva. Des del primer moment, aquest teixit empresarial ha pres les mesures més estrictes possibles per oferir als clients les màximes garanties.

Molts empresaris del sector, amb els quals he tingut oportunitat de parlar, mostren una profunda preocupació per aquesta situació. Reclamen ajuts directes i urgents. Des de les diferents entitats que aglutinen empresaris del sector, es proposen mesures que, si s'apliquessin, podrien ajudar restauradors, hotelers i auxiliars a millorar. Una acceleració del procés de vacunació, especialment a les zones turístiques, o la condonació del pagament de determinats impostos i taxes, directes o indirectes (IBI, IAE o escombraries), permetria als empresaris disposar de més liquiditat per fer front a les pèrdues que tenen des de ja fa un any i que difícilment podran recuperar. Davant la constitució d'un nou govern al Parlament de Catalunya, també és el moment de crear una Conselleria de Turisme, que atengui les necessitats específiques d'aquest sector i col·labori en els nous reptes de futur.

Mesures proposades des del teixit empresarial i en benefici d'aquest sector, del qual sempre hem parlat com una de les bases més importants de la nostra economia.

El turisme, en el cas de les nostres comarques, també té un impacte en l'economia del nostre territori. Anomenat «turisme d'interior», és una de les economies importants per al creixement de la Catalunya Central. El nostre sector turístic ha treballat i continua treballant, en aquests temps tan convulsos, per posicionar-se com un atractiu, tant per als turistes de fora, perquè puguin complementar les seves estades a grans ciutats o com a primers destins dels visitants -que troben aquí una oferta molt variada-, com també per als mateixos habitants de proximitat, que durant aquests períodes de confinament comarcal han estat al peu del canó.

Turisme vol dir creixement, inversió i millora de l'economia.