La Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà i la Unió Empresarial de l’Anoia han consensuat, conjuntament amb Cecot, Centre Metal·lúrgic, CIESC, FEGP, FOEG i la UEI , un document de propostes i conclusions per col·laborar en la sostenibilitat i la competitivitat de les pimes en la recuperació de la crisi. El document gira al voltant de tres aspectes «clau» per al teixit empresarial: la cooperació publicoprivada, un nou model tributari i l’ocupació i els perfils professionals.

La representació de les diferents organitzacions empresarials territorials va trobar-se en una jornada de treball celebrada al Vallès a finals d’octubre amb l’objectiu de donar resposta als reptes i oportunitats que l’actual context de reactivació econòmica pot suposar per les pimes i autònoms que representen.

Les organitzacions empresarials han elaborat un document que recull un seguit de propostes i conclusions, consensuades, al voltant dels tres aspectes que consideren clau.

Així, posen de manifest la necessitat d’assolir una relació de «confiança» entre el sector privat i el públic «que actualment no es dona». Les entitats proposen que el sector públic se sotmetés a un retiment de comptes obligatori i auditories externes en la mateixa mesura que ho fa qualsevol empresa o autònom. També reclamen denunciar públicament els casos de mala gestió privada que «acaben afectant la imatge general de tot el teixit empresarial i treballar pel prestigi públic de l’activitat empresarial i de la persona empresària».

Quant a la matèria tributària, les organitzacions assenyalen que el 2020 ha estat «l’any de major pressió fiscal fins el moment, malgrat l’impacte que la covid-19 ha provocat a teixit empresarial». i critiquen que l’actuació fiscal ha anat «més orientada al sobre endeutament de les empreses». Així, el teixit empresarial demanda un model tributari compensatori, una administració «business friendly» i vies per accelerar o reduir el temps destinat a tramitacions amb els ajuntaments. També aposten per l’ús d’impostos directes i finalistes si l’objectiu és incentivar o desincentivar determinades activitats, i un cop assolit l’objectiu eliminar l’impost.

En relació als perfils professionals, les entitats constaten que el sistema d’FP a Catalunya depèn d’Ensenyament i, al seu parer, hauria de dependre d’Empresa i Ocupació. Un problema, diuen, «agreujat per la dispersió del sistema que no es dona en altres CCAA». Les organitzacions reivindiquen una nova governança en la qual l’empresa tingui un pes majoritari en la presa de decisions.