Brussel·les ha rebaixat en més d’un punt i mig el creixement del PIB espanyol estimat per a aquest 2022. Segons les previsions econòmiques publicades ahir per la Comissió Europea, l’economia espanyola creixerà un 4% aquest exercici, per sota la millora del 5,6% que es pronosticava tres mesos enrere.

Brussel·les justifica la revisió a la baixa per les disrupcions que encara pateixen les cadenes de subministrament i l’escalada de preus en un context marcat per la guerra d’Ucraïna. De fet, la Comissió Europea preveu que la inflació mitjana a l’Estat se situï en el 6,3% aquest 2022, gairebé tres punts més en comparació a les darreres estimacions (+3,6%).

Pel que fa al 2023, les últimes previsions emeses per Brussel·les també apunten a un escenari més pessimista respecte al de fa tres mesos. Segons l’executiu comunitari, el creixement del PIB a Espanya serà del 3,4%, un punt menys en comparació a les últimes estimacions. Quant a la inflació, s’espera que baixi a l’1,8% el 2023, després d’assolir el seu pic màxim aquest segon trimestre.

La situació a l’eurozona i al conjunt de la Unió Europea és calcada, amb importants rebaixes sobre la previsió de creixement pel 2022 com pel 2023. Tant als països de la zona euro com a la Unió Europea, la Comissió Europea estima una millora del PIB del 2,7% pel 2022, una xifra que s’allunya del creixement del 4% que s’apuntava en el darrer informe de fa tres mesos. De cara al 2023, la CE preveu una millora de l’economia del 2,3%, mig punt menys en comparació a les darreres previsions.

Segons l’eurocomissari d’economia Paolo Gentiloni, el «gran cop» que han patit les economies europees respon a l’evolució dels preus energètics i les matèries primeres, una situació que ha empitjorat arran de l’esclat de la guerra d’Ucraïna i on les «dràstiques» mesures que ha adoptat la Xina per contenir novament la covid-19 també han jugat un paper destacat.