El candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha atribuït aquest dijous la prima de risc espanyola a la poca confiança que transmeten el govern sortint i també l'entrant del PP. "Tothom sap que el proper govern serà del PP, i per majoria absoluta, el que vol dir que no trasllada confiança als mercats", ha argumentat en declaracions als mitjans després d'un acte sobre emprenedors. El líder d'UDC, però, també hi ha sumat el fet que Europa no acabi de donar resposta a la crisi, i ha insistit en l'emissió d'eurobons. D'altra banda, ha opinat que Espanya no seguirà el camí d'Itàlia i no farà un govern de tecnòcrates després del 20-N.

El fet que hagi pujat la prima de risc espanyola, al seu parer, respon a causes internes i externes. En primer lloc, demostra que "no hi ha confiança en el govern que surt, però tampoc en el que ve, perquè els mercats saben que qui governarà és el PP".

Però ha responsabilitzat Europa, que no és capaç de donar una resposta "àgil i ràpida". Ha tornat a reclamar l'emissió d'eurobons, però també que el Banc Central Europeu compri més deute i actuï més com la reserva americana. També ha apostat per avançar cap a un govern econòmic europeu i l'harmonització fiscal.

Pel que fa al proper govern, ha opinat que no serà com l'italià, i per tant no estarà format per tecnòcrates, sinó per polítics. "Almenys en els propers mesos, després ja veurem com ho fa el PP", ha conclòs.

Duran ha celebrat aquest dijous un acte amb emprenedors, on ha erigit la federació com l'única força que sempre els ha defensat. El candidat de CiU els ha assegurat que ells són "la garantia del futur de Catalunya". "En vosaltres confiem, no pel vot, sinó com a ciutadans de Catalunya per garantir el futur del nostre país", ha argumentat.

Ha recordat que l'emprenedoria està "en l'ADN" dels catalans, i ha apostat per fomentar-la des de l'escola i també des de la política, l'administració i els mitjans de comunicació. "Vosaltres sou l'esperança, la il·lusió d'un país que sap que amb gent com vosaltres no tindrem dificultats, que el país tirarà endavant i que Catalunya es tornarà a aixecar", ha conclòs.

Ha deixat clar que CiU farà tot el possible per acabar amb la concepció negativa que hi ha de l'empresari, com si fos un egoista. "El que és egoista és que l'estat ens hagi de substituir i resoldre totes les necessitats. El subsidi no crea riquesa, i ens hem d'acostumar a què la voluntat de guany és legítima i positiva", ha assenyalat Duran, que ha demanat separar aquest debat del de l'esquerra i la dreta.

Al seu parer, el progressisme no s'ha de mesurar "pel nombre de vegades que un diu que és progressista, sinó per la capacitat de generar progrés", i això és el que fan els emprenedors. Les administracions, ha dit, han de posar-se al servei de les persones que volen posar en marxa un negoci, perquè no pot ser que Espanya ocupi el lloc 133, per darrere de Kènia, en la classificació que valora la facilitat o dificultat en cada país per muntar una empresa.