El número 2 de la candidatura per Barcelona, Daniel Fernández, sospita que PP i CiU ja tenen pactat un acord per governar a l'Estat si els resultats del 20-N ho fan necessari. En una entrevista a l'ACN, Fernández ha considerat que CiU té "un paper de franquícia del PP" en aquesta campanya i ha retret a la federació nacionalista que "governi amb els populars allà on pot". D'altra banda, el número 2 de la llista ha replicat la promesa del líder del PP, Mariano Rajoy, que ha garantit que donarà suport a Catalunya si guanya les eleccions. Segons Fernández, no té credibilitat perquè lidera un partit que en els últims anys ha fet de "l'anticatalanisme" una estratègia.

Fernández ha repassat les relacions entre CiU i PP en els últims mesos a Catalunya per acabar constatant que els dos partits ja tenen un pacte per governar a l'estat espanyol si els resultats del pròxim diumenge ho fan necessari. "Amb aquests antecedents el que sembla lògic és sospitar que també han acordat, si és necessari, governar conjuntament Espanya" ha assegurat. En aquest sentit, Fernández ha retret que la federació nacionalista hagi legitimat els populars i els hagin situat en la centralitat de la política catalana. Com a exemple, ha recordat que els dos partits s'han entès a "Castelldefels, Badalona, a la Diputació de Barcelona i a l'ajuntament de Barcelona".

Pel número 2 de la llista dels socialistes, el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, està nerviós perquè augura un "paper subaltern" de la federació nacionalista en el Congrés dels Diputats, "el paper de CiU en aquesta campanya no és més que una franquícia del PP", ha conclòs. I en aquest context, s'ha mostrat convençut que si CiU acaba tenint un paper a les corts espanyoles després del 20-N serà "un paper limitat a donar suport el PP a canvi que els populars mantinguin el suport al govern de Mas".

Sobre la proposta que ha llençat Duran i Lleida de formar un govern de concentració si l'economia no millora amb l'objectiu de fer front a una situació excepcional, Fernández ho ha atribuït, bàsicament, a què el candidat de CiU planteja propostes pensant en què el seu paper a Madrid no sigui limitat. A banda de les intencions de la proposta, tampoc la veu viable i ha remarcat que el PP, en l'última legislatura i en el context d'una situació de crisi profunda, no ha donat suport al govern del PSOE sinó que "ha volgut aprofitar la crisi per tornar al govern".

Un govern de concentració que tampoc veu possible que s'apliqui a Catalunya encara que el portaveu del Govern, Francesc Homs, no ha descartat aquesta possibilitat després que el PSC tanqui el seu congrés previst pel desembre. Fernández ha constatat que l'actuació de l'executiu català no va en aquesta direcció sinó en la direcció de governar conjuntament amb el PP i ha retret a CiU que hagi trencat l'acord que va facilitar la investidura d'Artur Mas. Així doncs, el candidat socialista no creu que el resultat del 20-N pugui facilitar una millora de les relacions entre CiU i PSC a Catalunya. "CiU ja ha pres una decisió, l'està aplicant i és governar amb la dreta".

Aquest dijous, el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, estarà tota la jornada electoral a Catalunya i serà el protagonista de tres actes, just el dia després que el candidat del PP, Mariano Rajoy, hagi promès des de l'Hospitalet de Llobregat que donarà suport a Catalunya si governa en la pròxima legislatura. Fernández ha tret credibilitat a aquest compromís i ho ha qualificat de sorprenent després que el partit liderat per Mariano Rajoy hagi tingut "l'anticatalanisme" com a estratègia en els últims anys. "Ha fet de l'anticatalanisme una raó de ser i ha crescut en molts territoris d'Espanya fent política contra Catalunya i creant divisió i enfrontament", ha lamentat.

Per Fernández l'obligació del PSC és recordar l'actuació del PP amb Catalunya i ha recordat que els populars "han atacat la llengua, s'han oposat al retorn dels papers de Salamanca i van dir que l'Estatut estava tutelat per ETA", com a exemples de la seva actitud hostil.

Més visibilitat al grup parlamentari

Fernández comparteix la proposta dels alcaldes Manel Bustos i Àngel Ros que aposten perquè el PSC tingui més visibilitat en el sí del grup parlamentari del PSOE al Congrés. Una proposta que exclou que els socialistes catalans tinguin grup propi. El número 2 dels socialistes creu que "s'han d'explorar noves vies per tenir més visibilitat i renegociar l'acord amb el PSOE" i s'ha mostrat partidari de què el PSC pugui votar diferent al PSOE a la cambra baixa.

De totes maneres, ha admès que si el PSOE està a l'oposició en la pròxima legislatura podria posar més fàcil la feina de potenciar la visibilitat dels socialistes catalans. "Quan estàs al govern, t'obliga a tenir un increment de responsabilitat", ha reconegut.

L'abstenció, el gran enemic

El número 2 de la llista del PSC ha situat l'abstenció com el gran enemic de les eleccions del PSOE en aquestes eleccions. Fernández s'ha dirigit al ciutadans que encara no han decidit si aniran a votar per demanar-los una "reflexió a fons" i ha mantingut l'esperança que el PP no guanyi el 20-N. "Si aquests ciutadans es mobilitzen hi ha una possibilitat seriosa d'impedir que el PP torni a governar Espanya".