Segueix-nos a les xarxes socials:

El Barça demanarà explicacions per la retirada de les samarretes grogues

?Josep Vives va indicar que, «en funció de la resposta, estudiarem quines accions emprendrem»

El Barça demanarà explicacions per la retirada de les samarretes groguesPaolo Aguilar/efe

El Futbol Club Barcelona demanarà «explicacions» al Govern espanyol i a la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) per la confiscació de samarretes grogues que va portar a terme la policia nacional en el primer cordó de seguretat al Wanda Metropolitano, abans de jugar-se la final de la Copa del Rei, dissabte passat.

Segons el portaveu del Barcelona, Josep Vives, en reunions per parlar de la seguretat «ningú va posar sobre la taula si algú podia entrar a l'estadi amb una samarreta d'un color o d'un altre. Això forma part d'un dret fonamental de les persones que és innegociable i que, a més, no es pot qüestionar en cap moment, s'apliqui la llei que s'apliqui».

A causa de la molèstia que va generar al club català i a molts aficionats la retirada de samarretes i pancartes en el control policial, el Barcelona va dirigir un escrit a la Federació Espanyola i a la delegació del Govern a Madrid perquè els expliquin «els motius d'aquesta decisió». «En funció de la resposta que tinguem, estudiarem quines accions emprendrem».

Vives va relatar, en una entrevista a l'emissora RAC1, el contingut de la reunió de seguretat a la delegació del Govern a Madrid, prèvia a la final de Copa: «L'última va ser dimecres de la setmana passada. I què es va dir? El mateix que en les anteriors: que s'aplicarien les mesures que habitualment en partits com aquest, que és la llei i no una altra cosa. I això vol dir no conculcar drets d'altres persones perquè és il·legal». Vives va subratllar que quan els membres de la junta van saber la requisa de samarretes es van quedar «sorpresos». «No ens ho podíem creure. La nostra gent de seguretat va sol·licitar explicacions als responsables del dispositiu de seguretat. El policia del CNP que dirigeix la seguretat de l'Atlètic de Madrid i del Wanda Metropolitano ens va dir que estava sorprès perquè no ho entenia», va relatar Vives.

Zoido nega les instruccions

El ministre de l'interior, Juan Ignacio Zoido, va negar que hi hagués cap instrucció específica o ordre extraordinària per confiscar les samarretes grogues i va recordar que és la llei la que impedeix exhibir símbols polítics. Zoido va respondre així al senador del PDeCAT Josep Lluís Cleries, qui va interpretar la retirada de les samarretes a part dels aficionats del FC Barcelona com una mostra «d'odi als catalans i a allò català», un «abús d'autoritat», una vulneració de la llibertat d'expressió i un intent «d'humiliar» i «provocar» una afició pacífica. També va inquirir sobre aquest mateix assumpte la senadora d'ERC Mireia Cortés, qui va incidir que hi va haver un «robatori» de samarretes, bufandes i xiulets, mentre a l'altra afició, la del Sevilla, li permetien introduir bengales i banderes franquistes «amb el pollastre inclòs».

Per al ministre, no va passar res d'això, sinó que es van requisar 199 samarretes no pel seu color, sinó pels missatges que portaven escrits i dibuixats, en compliment de la Llei de l'Esport i del reglament de la Reial Federació Espa-nyola de Futbol, que, com la pròpia normativa del Barcelona, impedeixen l'exhibició de símbols polítics als estadis.

També es van retirar moltes banderes i bufandes de l'afició sevillista en les quals es llegia «Biris», nom del grup d'ultres radicals que donen suport a l'equip andalús, va afegir. Zoido va recalcar que la Policia es va limitar a complir la llei i a emprendre una actuació «habitual» en un partit declarat d'alt risc.

Prem per veure més contingut per a tu