L'Auditori del Fórum ha estat l'escenari del lliurament de les Creus de Sant Jordi del 2019 en un acte presidit pel President Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de cultura Mariàngela Vilallonga. Entre els nombrosos distingits, entitats i persones, hi ha hagut el jugador del Barça, Leo Messi, la Trinca i la manresana Núria Picas, destacada atleta de curses de muntanya i ultra-trails. Picas ha estat encarregada d'agrair els guardons per part dels premiats i, en el seu parlament, ha destacats qualitats del poble català com "la persistència i ser molt treballador pencaire. El talent, amb esforç zero, no val res",

Picas ha començat les seves paraules amb "un sincer agraïment al Govern de la Generalitat, és un honor i una responsabilitat parlar en nom dels meus companys premiats en aquest acte solemne". Ha recordat tot seguit unes paraules de Carles Puigdemont de fa dos anys, en aquest mateix acte: "un país que no valora les capacitats dels seus ciutadans, no va enlloc", Picas ha explicat que "sovint em pregunten, en les curses que he fet arreu del món, pels cinc continents, quin és el secret dels catalans que sempre estem lluitant pels podis. Els hi dic que som un poble persistent, tossut, que és pencaire. El talent, amb esforç zero, no val per res. Nosaltres ens hi deixem la pell". Sobre el moment que viu el país ha manifestat sentir-se "molt optimista, és una cursa llarga com les que jo vaig de 170 quilòmetres, de 25 hores, hem de continuar endavant, demostrar que som resilients". Ha recordat els presos i unes paraules de Raül Romeva. "fa massa temps que no són aquí, però com diu el meu amic Raül, la presó dura un temps com la dignitat i l'orgull són per sempre". I ha acabat amb un "visca Catalunya!".

A més de Messi i Picas, l'executiu català va distingir també els expresidents del Parlament Ernest Benach, Joan Rigol i Núria de Gispert que hi va acabar renunciant. En total, ahir van rebre la Creu de Sant Jordi 28 personalitats i 15 entitats, que pels seus mèrits han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural, segons l'acord. En l'àmbit d'aquest diari, l'executiu també ha guardonat a l'arquitecta Benedetta Tagliabue, vídua del també arquitecte igualadí Francesc Miralles.

La resta de premiats amb la Creu de Sant Jordi han estat el musicòleg Lluís Albert; la presidenta de FIDEM, Joana Amat; la pedagoga Montserrat Andreu; l'impulsor de la llengua i la literatura romaneses a Catalunya Virgili Ani; el metge Carles Furriols; l'educadora Carme Giralt; l'empresari Josep González; la lingüista M. Carme Junyent; el dibuixant Lluís Juste de Nin; la mestra i activista Montserrat Juvanteny; el cantautor Biel Majoral; la mestra Núria Marín; l'activista social Mercè Otero; l'empresari Albert Peters; el dissenyador gràfic Josep Pla-Narbona; la mestra Núria Quadrada; el lingüista Joaquim Rafel; la filòloga Gemma Rigau; l'antropòloga Fina Rubio; el biòleg Jaume Terradas; la llibretera Montserrat Úbeda; el polític eslovè Ivo Vajgl; i el fotògraf Antoni Vidal.

Les entitats que van rebre ahir la placa de la Creu de Sant Jordi són el Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar, la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, l'Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa, la Facultat de Nàutica de Barcelona, la Família i Benestar Social Fundació Privada, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la Fundació Carles Salvador, la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat, la Fundació Privada ALTEM, la Fundació Privada ARED, i la Fundació Privada ASPRONIS. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.