La recuperació d'antigues vinyes al municipi de Navàs i les noves plantacions de ceps ha despertat una passió lligada d'una banda a mantenir el patrimoni agrícola i cultural i, de l'altra, amb la mirada fixada a l'ús de nous sistemes per fer vins de qualitat. L'interès pel món del vi ha anat guanyant adeptes en els últims anys, tant en nombre de productors com de consumidors, així com també han crescut els esdeveniments vitivinícoles. La Mostra de la Verema de Navàs arriba a la vuitena edició i ho fa del tot consolidada, «és una jornada que posa en valor la cultura del vi. Tenim terres, vinyes i bons vins», assegura el regidor de Promoció Econòmica de Navàs, Uriel Montesinos.

La jornada d'avui a Navàs dona el tret de sortida a un cap de setmana de Fira de Tardor, que combina vins, gastronomia, música, teatre, activitats infantils, artesania i tradició. «Com cada tercer cap de setmana d'octubre, tornem a omplir Navàs de firaries, d'artesans i de propostes lúdiques, culturals i gastronòmiques que donen dinamisme al poble», assenyala Montesinos.

Les activitats relacionades amb la vinya, el vi i els productes de proximitat i ecològics centraran la jornada d'avui. A primera hora del matí es fa la caminada Entrevinyes que tindrà com a recompensa una degustació de productes locals, autòctons i de conreu sostenible. A partir de les 11 del matí, se servirà vermut i vins blancs i negres, acompanyat de tapes d'olives i escopinyes d'El Bouquet, i musclos bullits amb verduretes de Cal Peirot. A la 1, es podrà gaudir de l'actuació musical d'Ultimàtom Band i l'activitat es reprendrà a la tarda amb el Festival Test, activitats infantils, taller d'estampació de samarretes, berenar i les propostes del TastaEntorn (més informació a les pàgines següents). «A l'hora de programar les activitats tenim molt en compte el tema el cooperativisme. Com en les últimes edicions, apostem per projectes que difonguin l'economia cooperativa i solidària», explica Uriel Montesinos.

La Fira de Tardor es reprendrà demà amb les parades d'artesania a la plaça de l'Ajuntament i tota mena de propostes complementàries. «Esperem una bona afluència de públic durant tot el cap de setmana», apunta el regidor Uriel Montesinos, que recorda que ahir, en motiu de la vaga general, no es va fer Raig Games, una activitat de videojocs dirigida al jovent. Comenta que s'ha ajornat per a principis de gener, en una data per concretar però que serà pels volts del Juga Menut.