L'Audiència de Lleida acollirà al maig el judici a l'exconseller Jordi Ausàs, acusat, juntament amb sis persones més, d'un delicte continuat de contraban de tabac i participació en un grup criminal organitzat. Així ho ha apuntat aquest dilluns el Fiscal en Cap de Lleida, Juan Boné. "Segurament es farà a començaments de maig o bé a finals", ha explicat. La fiscalia demanarà 6 anys i 5 mesos de presó per Ausàs i una multa de 2,2 milions d'euros. Ausàs va ser detingut el 12 de juliol de 2012. Des que es va iniciar la investigació, la quantitat acreditada de tabac andorrà que el grup hauria introduït de manera il·legal a Catalunya és d'uns 300.000 euros.

El president de l'Audiència de Lleida, Francesc Segura, ha explicat que divendres van rebre tota la documentació necessària per dur a terme el judici a l'exconseller de Governació i exalcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Ausàs, detingut el juliol de 2012 acusat de contraban de tabac. Tot i que encara no hi ha dia definitiu, el Fiscal en Cap de Lleida, Juan Boné, ha explicat que el més probable és que el judici es faci o bé la segona setmana de maig o bé a finals del mateix mes. Ho ha dit en el marc de les jornades sobre 'Delinqüència econòmica i frau fiscal' que se celebren aquest dilluns i dimarts a la capital del Segrià.

Ausàs va ser detingut el 12 de juliol de 2012 en el marc d'una operació contra el contraban de tabac i després de declarar, la jutgessa de la Seu d'Urgell va decretar el seu ingrés a la presó el 14 de juliol, on s'hi va estar fins al dia 16, quan va pagar la fiança de 145.000 euros.

La detenció es va produir en el marc d'una operació policial en la qual hi va haver sis detinguts més, tots ells amb domicili a la Seu d'Urgell excepte una jove, veïna d'Àlaba. Des que es va iniciar la investigació, el grup hauria introduït de manera il·legal tabac per valor d'uns 300.00 euros.

Ausàs va ser alcalde de la Seu d'Urgell entre els anys 2003 i 2007 i conseller de Governació a partir de l'any 2008 fins al 2010, substituint Joan Puigcercós al càrrec, que va dimitir per dedicar-se exclusivament a la presidència d'ERC. Ausàs també va ser cap de llista d'ERC per Lleida al Congrés dels Diputats, escó que no va aconseguir a les eleccions del 2008.