El comandament dels Mossos d'Esquadra que va dirigir la investigació per la brutal agressió a les portes de la sala de concerts Stroika de Manresa ha assegurat aquest dimarts que "totes les peces del puzle encaixen perfectament, i no n'hi ha cap de dissonant". Segons aquest mosso, de la Divisió d'Informació i especialitzat en grups polítics radicals, des del primer moment els investigadors van tenir clar que l'acció va ser perpetrada per un grup neonazi, per les característiques que van relatar diversos testimonis.

L'agent ha declarat com a testimoni a l'Audiència de Barcelona i s'ha hagut d'enfrontar a les preguntes dels advocats defensors, que han posat en qüestió la investigació policial, la justificació de les trucades telefòniques i han apuntat la possibilitat que l'agressió la realitzés un grup radical d'esquerres rival.

Segons els Mossos, el fet que els agressors anessin vestit de fosc, bótes militars, amb la cara tapada i caminant en formació, afegit a les armes que portaven, com punys americans, barres de ferro i bengales marítimes, van fer concloure que es tractava d'una agressió neonazi cap a simpatitzants antifeixistes que anaven a un concert de coneguts grups d'aquesta ideologia. Alguns testimonis així ho van explicar als agents que van anar al lloc dels fets, i posteriorment un menor jutjat per l'agressió també ho va confessar, tot i que aquesta declaració pot no tenir valor jurídic en aquest judici.

El responsable de les investigacions ha explicat que des de gairebé l'inici els van arribar tres fils clars per estirar: una testimoni va veure una furgoneta per la zona i va donar una lletra de la matrícula; una patrulla de la Guàrdia Civil va aturar un cotxe que es dirigia a Manresa hores abans i un dels ocupants portava un tatuatge nazi; i el cambrer d'un bar proper va dir que havia vist neonazis al seu local poc després dels fets, a algun dels quals coneixia. A més, hi havia imatges de videovigilància en aquest restaurant.

L'agent ha explicat que van estirar aquests fils, els dos últims dels quals van donar fruits, i van demanar la intervenció de diversos números de telèfon, que coneixien prèviament perquè alguns sospitosos ja tenien antecedents policials per fets similars. A part de gravar converses telefòniques, també van demanar el posicionament geogràfic dels telèfons mòbils dels sospitosos la tarda i nit dels fets, cosa que va permetre comprovar com la majoria es van apropar al Bages procedents de diversos llocs de Catalunya, van apropar-se a la sala Stroika i van acabar sopant a un bar del Pont de Vilomara, a uns deu minuts en cotxe del lloc de l'agressió.

Igualment, també van poder comprovar com els cotxes d'alguns acusats havien estat per la zona aquell 23 de març del 2012, gràcies a les càmeres de trànsit de carreteres i peatges.

Les converses telefòniques i el buidatge de les agendes dels mòbils i dels ordinadors dels sospitosos van permetre detenir els 16 acusats actualment. De les converses, el mosso ha destacat que en una d'elles el suposat líder instava a agredir el cantant del grup KOP, que actuava aquella nit a l'Stroika, i a fer servir bengales. En una altra, un dels acusats deia que treballava de vigilant de seguretat al local esmentat i que allà hi acudien molts "guarros" i que han de "fer alguna cosa" , perquè tenen el símbol d'una creu gammada a la paperera. I diu que ja ha agredit a dos assistents al local. Als ordinadors s'hi van trobar fotos del grup així com vídeos d'agressions neonazis.

D'altra banda, també han declarat diversos mossos que van intervenir en els registres dels cotxes d'alguns acusats, on van trobar una navalla de grans dimensions, una porra extensible, un pal d'hoquei amb la punta destrossada i inservible per practicar aquest esport, una petita massa, un bastó amb punta de ferro, música anticomunista i samarretes, adhesius i simbologia neofeixista.