Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 8 de juliol quatre persones de nacionalitat espanyola i amb domicili a Tarragona i Terrassa com a presumptes autores dels delictes d´extorsió, lesions, robatori amb violència, amenaces i pertinença a grup criminal. Els detinguts formaven part d´un grup més ampli, els membres del qual són a presó acusats d´una temptativa d´homicidi pel cas Stroika, en el qual un grup nombrós de neonazis van agredir diversos joves que es trobaven a les portes de la sala de concerts manresana el 23 de març del 2012.

Precisament, la finalitat de les extorsions portades a terme per aquestes quatre persones detingudes seria la d´aconseguir els diners necessaris per finançar la defensa dels acusats de l'atac neonazi a Manresa. En aquest sentit, els diners s´haurien utilitzat per pagar els advocats, així com la indemnització a la víctima ja que volien pactar una conformitat.

La investigació es va iniciar el dia 24 d´abril d´enguany quan els Mossos van tenir coneixement que un veí de Tarragona estava patint unes extorsions continuades per part d´un grup d´ideologia nazi que actuava sota el nom de CUSOS. Es tractava d´unes extorsions molt violentes en les quals, en un dels casos, van trencar-li el timpà d´una oïda a la víctima. Tot i que la víctima no ho va denunciar, el centre hospitalari on va ser atès va informar a la policia dels fets, seguint així el protocol establert en casos d´agressions.

La víctima anava assumint tots els pagaments que li exigien però, quan no els va poder afrontar, les amenaces es van materialitzar i van començar les pallisses i les agressions físiques. En total va arribar a pagar 2.500 euros però segons les investigacions n´havia de pagar 5.000 més.

Les primeres gestions d´investigació van permetre comprovar als agents que es tractava d´un grup vinculat amb el nazisme, molt violent i que simpatitzaven amb diversos grups radicals de seguidors d´equips de futbol de la lliga espanyola.

La finalitat de les extorsions era presumptament la de finançar la defensa de part dels membres del grup. I és que actualment deu integrants es troben a presó acusats d´una temptativa d´homicidi que va tenir lloc a Manresa, el 23 de març del 2012. Els fets van passar dues hores abans de l´inici d´un concert de caire antifeixista quan un grup de joves d´ideologia neonazi van agredir greument un grup de joves d´estètica oposada. Arran de la investigació del conegut com a cas Stroika es van detenir i imputar disset persones, deu de les quals van ingressar a presó de forma provisional.

Les detencions, tutelades pels Jutjats d´Instrucció de Tarragona, es van haver de precipitar perquè la Unitat Central de Segrestos i Extorsions va detectar que els autors estaven preparant una nova agressió i, fins i tot, van arribar a plantejar-se el segrest de la víctima. A banda de la detenció de quatre persones, els agents van escorcollar dos domicilis de Tarragona i Terrassa en els quals s´hi va localitzar una gran quantitat de material neonazi, diners en efectiu, armes blanques, documentació i banderes.

Un cop el Jutge va escoltar-los en declaració, va decretar l´ingrés a presó per a dos d´ells.