El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la petició de l'Ajuntament de Cercs de declarar nul·la la sentència ferma que el mateix TSJC havia dictat contra l'edifici plurifamiliar de Sant Jordi que es va construir amb una llicència il·legal. D'aquesta manera, l'alt tribunal confirma definitivament que el consistori ha d'ensorrar el bloc. L'enderroc suposarà que l'Ajuntament hagi de fer front ara a una indemnització milionària als promotors.

L'edifici, situat al carrer de Sant Salvador de la Vedella, es va començar a edificar fa dotze anys. Els promotors van construir tota l'estructura, però no es van acabar els interiors perquè Urbanisme va considerar il·legal la llicència de l'Ajuntament, ja que l'edifici va envair sis metres lineals de la via pública i perquè la planta baixa estava destinada a restaurant, quan la normativa urbanística ho impedia.

El setembre del 2012, el Jutjat Contenciós Administratiu 1 de Barcelona ja va ordenar el consistori, governat aleshores per l'alcalde Ferran Civil, que enderroqués l'edifici. L'Ajuntament va presentar un recurs al TSJC, que l'alt tribunal va rebutjar el 13 de maig passat, en una sentència ferma que ja no es podia recórrer.

Tot i així, l'Ajuntament, ja presidit pel nou alcalde, Jesús Calderer, va decidir presentar a la mateixa sala del TSJC un incident de nul·litat d'actuacions, amb l'objectiu d'anul·lar la sentència, en considerar que havia produït indefensió i que era incongruent.

Ara, el TSJC ha desestimat la petició del consistori. En la sentència, retreu a l'Ajuntament que hagi confós un incident de nul·litat d'actuacions "amb una tercera instància no prevista a la llei jurisdiccional". Segons afegeix, l'Ajuntament va justificar la seva sol·licitud d'anul·lació "en un nou replantejament de qüestions tècniques que en el seu moment ja van quedar degudament resoltes, amb un raonament suficient".

L'Ajuntament es veu obligat ara a tirar a terra l'edifici, tal com va reconèixer fa dos mesos el mateix alcalde en un escrit a una veïna del bloc que li exigia l'enderroc. En l'escrit, al qual ha tingut accés aquest diari, Calderer va assegurar que l'Ajuntament enderrocaria el bloc si el TSJC desestimava l'incident de nul·litat d'actuacions, que és el que efectivament ha succeït.