El Jutjat Penal 3 de Manresa ha condemnat a dos anys de presó un home que es feia passar falsament per un gestor immobiliari per aconseguir així signar contractes de lloguer amb les víctimes. La jutge li ha suspès la pena de presó amb la condició que retorni els diners als afectats (1.580 euros en total) i que faci cinc mesos de treballs comunitaris.

A l'hora d'imposar-li la pena, la magistrada li ha tingut en compte una atenuant molt qualificada d'alteració psíquica, ja que, segons la sentència, en el moment dels fets l'acusat estava diagnosticat de tres trastorns (un dels quals, de dependència a substàncies psicoactives).

Els fets van tenir lloc l'octubre del 2015. L'acusat, Alejandro J. M., es presentava davant les víctimes com un gestor immobiliari, amb facultats d'arrendament dels habitatges situats en blocs de pisos del carrer de Joana Herms de Manresa, i que en realitat són propietat de l'Institut Català del Sòl, que no li havia atorgat cap poder.

Així, el dia 14 d'octubre del 2015, l'acusat va fer un contracte d'arrendament amb un home respecte a un dels habitatges, i en va obtenir la quantitat de 550 euros. Cinc dies després, el processat va fer el mateix amb un altre pis del mateix carrer, pel qual va rebre 300 euros de la víctima. Durant les mateixes dates, també va percebre 300 euros d'un altre home, pel fals lloguer d'un altre habitatge.

A més a més, l'acusat també va causar desperfectes als immobles afectats per un valor de 430 euros, import reclamat per l'Institut Català del Sòl.

La sentència condemna Alejandro J. M. per un delicte continuat d'estafa, amb l'atenuant analògica molt qualificada d'alteració psíquica. La pena imposada és de dos anys de presó, que li ha suspès amb la condició que no torni a delinquir en un període de dos anys, que pagui els 1.580 euros al conjunt de les víctimes i que compleixi cinc mesos de treballs en benefici de la comunitat.

Aquestes són les penes, de fet, que la defensa de l'acusat va pactar amb la fiscalia el dia del judici. El processat va reconèixer l'autoria dels fets, de manera que la fiscalia va accedir a rebaixar les seves peticions inicials de condemna. La jutge va dictar aleshores la sentència de viva veu.