L'eclipsi total de Lluna és un fenomen astronòmic que es produeix quan la Terra s'interposa just al mig del camí entre el Sol i la Lluna, i impedeix que els rajos de llum impactin al satèl·lit.

L'eclipsi és visible des de les 20.24 hores, amb la Lluna encara sota l'horitzó, fins a les 00.19 hores, segons càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN). En concret, a les Illes Balears serà des d'on millor podrà apreciar-se el fenomen.

Aquest eclipsi lunar total de gairebé quatre hores de durada, de principi a fi, és el més llarg previst en tot el segle XXI i coincidirà amb Lluna plena. La fase total durarà 1 hora i 43 minuts, durant els quals el satèl·lit natural de la Terra adquirirà un color vermell o vermellós conegut popularment com a «lluna de sang».

La Lluna es torna de color vermell intens o marró vermellós a causa que una part de la llum solar que travessa l'atmosfera de la Terra es corba al voltant de la vora de la Terra i cau sobre la superfície de la Lluna. L'aire de la Terra també dispersa més llum de longitud d'ona més curta (en colors com verd o blau). Per tant, el que queda és la longitud d'ona més llarga, l'extrem més vermell de l'espectre.