Fins a tretze dotacions dels Bombers de la Generalitat han treballat aquest dimecres al matí per apagar un incendi que ha afectat un bloc de set plantes a la carretera del Pont de Vilomara de Manresa, al número 150, davant l'escola Ítaca. El foc, que ha obligat a confinar els veïns, s'ha donat per controlat a les 11, però fins a 2/4 d'1 no s'han pogut rescatar les dues persones que han quedat atrapades al terrat de l'edifici. Una hora més tard ha quedat apagat del tot. Nou persones, dues d'elles bombers, han hagut de ser ateses pels serveis mèdics i cap de les 11 famílies afectades podrà tornar de moment a casa.

Els cossos d'emergències han rebut l'avís per fum a l'edifici, de set plantes i 13 habitatges, a les 9.24 hores d'aquest dimecres al matí. Segons fonts dels Bombers, l'incendi s'ha declarat en una habitació del tercer pis (la primera porta), s'ha propagat per un celobert interior i ha cremat també part de la segona i la cinquena planta. Sembla que les flames han esquivat la quarta planta del bloc, probablement perquè les finestres i les portes d'aquest pis estaven tancades.

Entre els veïns, un home que té mobilitat reduïda ha passat més de tres hores al terrat de l'edifici mentre duraven els treballs d'extinció. L'hi ha portat un ciutadà anònim que ha acudit a ajudar els veïns quan ha vist l'incendi. A cap dels dos se'ls ha evacuat fins que l'incendi ha estat completament apagat. Inicialment hi havia una tercera persona, un operari que havia de fer uns treballs a l'edifici i que també ha ajudat a avisar els veïns. Els Bombers l'han pogut evacuar amb el camió escala.

Un incendi afecta un bloc de pisos a la carretera del Pont de Vilomara

Un incendi afecta un bloc de pisos a la carretera del Pont de Vilomara

Fonts veïnals també han explicat a Regió7 que una persona que era a casa en aquell moment seguint un tractament de diàlisi s'hauria quedat a l'interior del domicili acompanyada per un tècnic del SEM.

Dos bombers ferits en un operatiu complicat

El cap de Bombers de la Catalunya Central, Francesc Boya, en declaracions als mitjans de comunicació, ha explicat que l'operació ha estat complicada ja que, tot i haver pogut controlar les flames, encara s'han trobat alguns focus aïllats en pisos de la segona i la cinquena planta. Per aquest motiu els Bombers han hagut d'entrar pis per pis, del total de 13 habitatges, a comprovar que no hi hagués altres punts amb flames.

Durant les tasques d'extinció, dos dels bombers han hagut de ser atesos pel SEM per cremades de caràcter lleu a les mans i al coll. Posteriorment se'ls ha traslladat a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. A més, sis persones han hagut de ser ateses i traslladades a l'hospital per inhalació de fum i una dona ha tingut un atac d'angoixa.

El foc ha començat en un pis on viuen sis persones

Quan els Bombers han arribat al lloc dels fets ja hi havia alguns veïns que havien sortit de l'edifici i s'esperaven al carrer. Han estat evacuats per agents de la Policia Local de Manresa, que han estat els primers en arribar al lloc dels fets.

Els inquilins del pis on ha començat el foc són una família originària de Senegal, formada per sis persones, tres d'elles menors d'edat. En aquell moment cap era a casa. La mare ha estat qui ha descobert el foc quan ha arribat al domicili després de deixar els nens a l'escola La Font. Segons ha pogut saber aquest diari, la dona ha tingut un atac d'angoixa i s'ha desmaiat. Ha estat atesa in situ per personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i traslladada posteriorment a l'hospital de Manresa amb una crisi nerviosa.

19

Un incendi afecta un bloc de pisos a la carretera del Pont de Vilomara

Segons han confirmat fonts dels Bombers, s'han hagut de confinar els veïns que es trobaven a l'interior del bloc i no se'ls ha deixat sortir fins que l'incendi s'ha donat per extingit i s'ha començat a ventilar l'immoble. Després, cap a quarts de 2 del migdia, s'han revisat i remullat els pisos afectats pel foc. A més, s'ha muntat un dispositiu a l'escola Ítaca per atendre els veïns afectats per tal que no s'hagin d'esperar al carrer, segons ha pogut comprovar aquest diari.

En l'incendi també han treballat, a banda del vehicle grua i dotze unitats més dels Bombers, quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra, personal del SEM i efectius de la Policia Local de Manresa.

L'edifici no pateix problemes estructurals greus

L'Ajuntament de Manresa afirma que en la inspecció duta a terme a l'immoble no s'han detectat problemes estructurals greus. El foc no ha afectat les bigues, tot i que s'han trencat alguns revoltons, per efecte de l'alta temperatura. Malgrat tot, s'ha determinat que aquest dimecres els veïns no poden tornar a casa, pel fet que a l'edifici hi ha fum, s'han de fer reparacions i s'està pendent que la policia científica faci les investigacions per determinar les causes de l'incendi. L'Ajuntament de Manresa ha ofert allotjament als veïns i veïnes que ho requerissin, però tots han comunicat que s'allotjaran a casa de familiars o amics aquesta nit. Aquest migdia els veïns han pogut anar entrant a casa, acompanyats de Bombers, a recollir algunes pertinences per passar la nit fora.

Aquest dijous es durà a terme una reunió a l'Ajuntament de Manresa amb les persones afectades, per concretar si es poden tornar o no als pisos afectats, i valorar si cal reallotjar temporalment algunes famílies.

Un incendi afecta un bloc de pisos a Manresa