Miguel Hurtado, el primer denunciant dels abusos sexuals del monjo Andreu Soler de Montserrat a menors d'edat, va gravar amb una càmera oculta l'any 2015 una conversa que va tenir amb l'abat, Josep Maria Soler, i l'ha divulgat ara, a través del diari El País. En la conversa, l'abat va admetre a Hurtado que, abans de conèixer el seu cas, ja li havien arribat «rumors» de presumptes abusos del monjo Soler els anys 70.

Hurtado va ser víctima dels abusos de Soler a finals dels anys 90, quan era escolta a Montserrat. La seva família va denunciar el cas l'any 2000. En la conversa difosa ara, l'abat reconeix a Hurtado que el seu cas «no em va agafar per sorpresa» perquè «ja m'havien arribat rumors d'una altra època».

Tot i que l'abat no especifica si va poder confirmar mai aquests rumors, explica que els va denunciar a l'aleshores abat Cassià Just. Aquests possibles abusos del monjo Soler, concreta, s'haurien comès els anys 70 durant els caps de setmana al monestir de Santa Cecília, on s'organitzaven estades juvenils. «Hi havien rumors que hi havia relacions homosexuals», diu l'abat Soler en el vídeo, que afegeix desconèixer si hi havia menors d'edat.

Amb la difusió d'aquest vídeo gravat de forma oculta, Hurtado vol evidenciar que les paraules de l'abat en privat contradiuen el que ha dit Montserrat fins ara en públic, en què assegurava que mai no havien tingut coneixement d'abusos del monjo Soler, abans de conèixer el cas d'Hurtado. De fet, des que ell va denunciar públicament el cas, ja han sortit nou víctimes més, tant dels anys 70, dels 80 com dels 90.