Montserrat i el Pedraforca són els dos espais naturals amb més rescats de muntanya a Catalunya. L'afluència de gent i la manca de previsió per part dels excursionistes expliquen que, gairebé el 10% dels rescats que es fan a tot el país, es fan al parc natural de Montser-rat, per on cada any passen uns 325.000 excursionistes i és un dels llocs més freqüentats. Els accidents més freqüents els protagonitzen caminants i practicants de vies ferrades «que molts cops subestimen la dificultat, es bloquegen, cauen i es fan mal a les extremitats inferiors», segons va explicar el cap del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) de Cerdanyola, Cesc Farré, que ahir va participar, juntament amb altres especialistes, en una jornada de seguretat a Montserrat.

Tot i que els Bombers afirmen que la seguretat a Montserrat ha millorat en els últims anys, el massís continua sent un dels llocs de Catalunya on es fan més rescats. En el període que va del 2010 al 2017, al massís s'hi han fet un total de 369 actuacions amb 556 persones ateses, xifra que suposen el 9,7% del total de rescats fets a Catalunya en aquest període.

La jornada d'ahir s'emmarca en els actes de la Vertical Montserrat, que es farà aquest dissabte. La prova consisteix a pujar els 2.180 graons de les escales de servei que hi ha al costat dels dos funiculars de Montserrat, des de l'estació inferior del funicular de la Santa Cova fins a l'estació superior del funicular de Sant Joan, amb un desnivell de 388 metres.

La cursa i la jornada tècnica formen part de la campanya «Bombers amb causa», que té per objectiu recaptar fons per a la recerca mèdica en malalties infantils i en programes socials per a la inserció de la infància en risc d'exclusió i és una iniciativa dels Bombers de la Generalitat i l'Obra Social Sant Joan de Déu.